Svet

Radikalni trans aktivisti nakon masovne pucnjave u školi: "Trans dan osvete" biće 1. aprila

Transrodni teško naoružani 28-godišnjak ubio je troje devetogodišnje dece i troje odraslih zaposlenih u privatnoj hrišćanskoj školi u Nešvilu
Radikalni trans aktivisti nakon masovne pucnjave u školi: "Trans dan osvete" biće 1. aprila© Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Aktivisti iz Mreže radikalnih trans aktivista (TRAN) sa sedištem u Virdžiniji  najavili su "Trans dan osvete" ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu, samo nekoliko dana nakon što je transrodna osoba u hrišćanskoj školi ubila troje dece i troje odraslih.

"Sada je vreme. Zajednice trans/nebinarnih/osoba koje se ne uklapaju u rod/interseksualnih osoba se suočavaju sa astronomskim količinama mržnje iz celog sveta", navodi TRAN na svojoj veb stranici.

TRAN sebe opisuje kao "mrežu aktivista koji se bore za kvir oslobođenje i nikome ne polažu račune", a "Trans dan osvete" su i ranije promovisali na društvenim mrežama.  

Njihov tviter nalog je trenutno zaključan, te "Fok njuz" nije mogao da pregleda sadržaj njihovih objava. 

Transrodni teško naoružani 28-godišnjak ubio je troje devetogodišnje dece i troje odraslih zaposlenih u privatnoj hrišćanskoj školi u Nešvilu.

Policija Tenesija je ubila napadača koji je identifikovan kao Odri Hejl, bivša učenica škole koja se identifikovala kao transrodni muškarac.

Šef policije Džon Drejk je rekao novinarima da je Hejl, koji je u prvim izveštajima opisan kao "tinejdžerka", imao dve puške i pištolj i otvorio vatru u osnovnoj školi u koju je ušao kroz sporedni ulaz.

Ranije ovog meseca, Tenesi je zabranio sprovođenje operacija promene pola na maloletnicima i nastupe odraslih - poput drag kraljica koje čitaju bajke deci.

Kao odgovor, TRAN sa sedištem u Virdžiniji je pozvao na "Trans dan osvete" kako bi se zaustavio "trans genocid." Protest je planiran za 1. april u Vašingtonu, a najavljena je i obuka iz korišćenja vatrenog oružja.

Od početka godine, u američkim školama je registrovano 89 pucnjava. Prošle godine su zabeležena 303 takva incidenta, što je najviše u bilo kojoj godini u bazi podataka o pucnjavama u školama koju vodi istraživač Dejvid Ridman, a koja seže do 1970. godine.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner