Svet

Nemačka vlada namerava da Ukrajini pošalje još 12 milijardi evra u vojnoj pomoći

Ta dodatna pomoć Ukrajini uključuje 3,2 milijarde evra, koje će biti isplaćene 2023. godine, kao i kreditne linije za period između 2024. i 2032. u iznosu od oko 8,8 milijardi evra
Nemačka vlada namerava da Ukrajini pošalje još 12 milijardi evra u vojnoj pomoćiwww.globallookpress.com © Christian Charisius/dpa

Nemačka vlada pristala je da pošalje dodatnih ukupno 12 milijardi evra vojne podrške Ukrajini do 2032. godine, nakon što je Odbor za budžet Bundestaga danas dao "zeleno svetlo" za nebudžetski rashod, koji su zatražili ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Ta dodatna pomoć Ukrajini uključuje 3,2 milijarde evra, koje će biti isplaćene 2023. godine, kao i kreditne linije za period između 2024. i 2032. u iznosu od oko 8,8 milijardi evra, preneo je Rojters.

"Tim novcem Ukrajina može direktno da kupuje naoružanje uz podršku nemačke vlade", navela su u saopštenju trojica političara koji čine koalicionu vladu.

Oni su istakli da je važno podržavati Ukrajinu sve dok to bude bilo neophodno.

Od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, nemačka vlada je stavila na raspolaganje više od 14,2 milijarde evra podrške Kijevu, navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je ove nedelje informaciju o prebacivanju Ukrajini 18 tenkova "leopard 2", koje je Bundesver ranije obećao da će isporučiti.

Prema podacima nemačkog Kil instituta za svetsku ekonomiju, Nemačka je u periodu od januara 2022. do januara 2023. godine bila četvrta zemlja po vrednosti vojne pomoći koju je poslala Kijevu, posle SAD, Velike Britanije i Poljske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ukazao je da je Berlin sve uključeniji u sukob u Ukrajini, što, kako ocenjuje, "ne sluti ništa dobro".

image