Svet

Tramp danas pred sudom u Njujorku, bez kamera u sudnici

Donald Tramp i njegovi saradnici kažu da su optužbe politički motivisane
Tramp danas pred sudom u Njujorku, bez kamera u sudnici© Tanjug/AP Photo/Bryan Woolston

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp pojaviće se danas pred sudom u Njujorku zbog optužbi da je tokom predizborne kampanje 2016. godine platio 130.000 dolara porno zvezdi Stormi Danijels u zamenu za njeno ćutanje povodom tvrdnji o seksualnoj aferi.

Pre izlaska pred sudiju Huana Merčana, u okviru redovne procedure najverovatnije će mu biti uzeti otisci prstiju i biće fotografisan.

Njujorška policija je tokom vikenda počela da podiže barikade duž ivice trotoara oko Trampovog tornja i zgrade Krivičnog suda na Menhetnu u centru grada. Očekuju se demonstracije na tim lokacijama, a policija je saopštila da su pripremljeni.

Tramp, republikanac koji je najavio da želi da se vrati na predsedničku funkciju 2024. godine, prvi je bivši predsednik SAD koji se suočava sa krivičnim prijavama.

Konkretne optužbe uključene u optužnicu velike porote nisu otkrivene. Tramp je rekao da je nevin, a on i njegovi saradnici su optužbe prikazali kao politički motivisane.

Sudski zvaničnik je rekao da je suđenje planirano za danas u 14.15 časova. Tramp će se potom vratiti na Floridu i obratiti iz Mar-a-Laga u 20.15, saopštila je njegova kancelarija.

U sudnici bez kamera

Mediji su tražili da bude dozvoljeno snimanje u sudnici, ali se tom predlogu usprotivio Trampov pravni tim, ocenjujući da bi to "stvorilo atmosferu nalik cirkusu na suđenju".

Sudija je, međutim, odlučio da će pojedinim foto-reporterima biti dozvoljeno da fotografišu nekoliko minuta pre nego što suđenje zvanično počne, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je juče privatnim avionom doputovao iz Mar-a-Laga na Floridi u Njujork, a dočekale su ga desetine medijskih ekipa.

image
VV inauguration
banner