Svet

Ursula hoće da Kina zaustavi rat koji je Zapad započeo

Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen očekuju da tokom svoje posete Kini ubede Peking da sredi haos koji su napravili zapadni lideri pretvarajući Ukrajinu u ratište
Ursula hoće da Kina zaustavi rat koji je Zapad započeo© Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix via AP

Oči zapadnih lidera uperene su ovih dana u šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, ali i samoproglašenog evropskog pomiritelja, francuskog predsednika Emanuela Makrona, od kojih se očekuje da tokom svoje posete Kini "pridobiju" Peking. Kina bi, s druge strane, nadaju se oni, morala da zaustavi rat koji je Zapad započeo, a i produžavao slanjem beskonačne količine naoružanja Kijevu.

Predsednica Evropske komisije pozvala je tako Peking da igra "konstruktivnu" ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, i za "Fajnenšel tajms" se požalivši da je EU "zabrinuta zbog prijateljstva Kine sa Rusijom", izjavila da bi ta zemlja trebalo da "iskoristi svoje veze sa Moskvom da obuzda rat Kremlja".

"Kina je u poziciji da utiče na Rusiju na konstruktivan način i stoga ima odgovornost. Ne možete biti između, ne možete biti za polovinu međunarodnog poretka", rekla je šefica Komisije koja se mira dosetila tek nakon nekoliko godina naoružavanja Ukrajine i potpirivanja njenog sukoba s Moskvom.

Krivo joj je, izgleda, i što je predsednik Si Đinping posetio Moskvu prošlog meseca, ali još uvek nije telefonirao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

"Ako postoji jedna država koja može da navede Moskvu da promeni svoje planove, onda je to Kina", rekao je i jedan od zvaničnika Jelisejske palate uoči Makronovog putovanja u tu zemlju.

Dakle, Makron putuje sa Ursulom, koja je i prošle nedelje upozorila da će "način na koji Peking bude u interakciji sa ratom Vladimira Putina" biti odlučujući faktor za budućnost odnosa Kine i EU.

Kina, saglasan je i pomenuti francuski zvaničnik, ima jedinstvenu sposobnost da "ima uticaj koji menja sukob".

Makron je zato ubeđen da je važno da se Francuska ponovo angažuje u vezama sa tom državom i da bilateralne odnose dveju zemalja učini "predvidljivijim". Francuskom predsedniku, međutim, ne idu na ruku šire geopolitičke tenzije koje su bile "veoma složene i teške" za navigaciju.

Makron na raspolaganju ima "oko šest ili sedam sati" sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a društvo će mu tokom ove posete praviti i ministar finansija Bruno Le Mer i ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona, sa poslovnim liderima iz oko 50 kompanija što će naglasiti za Evropu kontinuirani značaj proširenih trgovinskih odnosa sa Kinom.

"Putovanje visokog profila takođe označava dalju težnju Makrona da igra centralnu ulogu u diplomatskim naporima u vezi sa ratom, slično njegovim naporima uoči ruske invazije, kada je imao česte pozive sa Putinom i Zelenskim", ocenjuje "Fajnenšel tajms".

Fon der Lajen je takođe naglasila važnost održavanja otvorenih diplomatskih kanala sa Pekingom, dodajući da je ukrajinski sukob označio "prelomni trenutak" za Uniju u nastojanju da odbrani međunarodni poredak.

Zato ona želi da "izloži rizik" u odnosima sa Pekingom u nekim oblastima, umesto da prati američki stav o potpunom odvajanju od Kine.

Putovanje dvojice lidera EU, naime, u suprotnosti je sa odlukom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da u februaru otkaže posetu Kini. U Pekingu su u poslednje vreme boravili nemački kancelar Olaf Šolc u novembru i španski premijer Pedro Sančez prošle nedelje.

image