Svet

Bolton: Optužnica će koristiti Trampu, pogotovo ako bude oslobođen optužbi

Tramp je kancer Republikanske partije, rekao je njegov nekadašnji savetnik a sada oštar kritičar
Bolton: Optužnica će koristiti Trampu, pogotovo ako bude oslobođen optužbiGetty © Anna Moneymaker

Optužnica protiv Donalda Trampa mogla bi da donese puno koristi nekadašnjem predsedniku, pogotovo ako bude odbačena, ocenio je nekadašnji Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Tokom gostovanja na "Si-Bi-Es Njuzu", voditeljka Margaret Brenan pitala je Boltona, inače Trampovog kritičara, da li smatra da bi optužnica protiv nekadašnjeg predsednika mogla da pomogne demokratama, ukoliko bi on ponovo bio republikanski kandidat za predsednika.

"Ne brinem se da će (njujorški tužilac) Alvin Brag oslabiti Trampa. Ja se plašim da će mu on pomoći", odgovorio je Bolton.

"Zato mislim da je ishod procesa toliko značajan. Ukoliko sud utvrdi da Tramp nije kriv ili ukoliko ceo slučaj bude odbačen zato što nije dovoljno pravno utemeljen, to će mu dati vetar u leđa, on će moći da kaže 'rekao sam vam, to je bio politički proces'. On će na taj način biti oslobođen", izjavio je on.

Bolton je naglasio da će posledice biti dosta drugačije ukoliko Tramp bude osuđen.

"Ukoliko bude osuđen, mislim da će to imati drugačiji efekat. Možete da kažete da je to odvratan slučaj koji uključuje ljigave ljude. Ali ako bude osuđen za krivično delo, mislim da većina Amerikanaca ne želi da ima osuđenog kriminalca za predsednika", rekao je Bolton.

Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost je dodao i da neće podržati Trampa, kao što to nije uradio ni 2020. godine zato što, kako kaže, želi da glasa za "pravog konzervativca".

Na pitanje voditeljke da li će se kandidovati na predsedničkim izborima iduće godine, Bolton je rekao da "još uvek razmišlja" o tome, a Trampa je nazvao "kancerom Republikanske partije".

"Moram da priznam, prateći reakcije na Trampovu optužnicu, duboko sam zabrinut za budućnost (Republikanske) partije. Tramp je kancer te partije. Tačno je da nam trebaju njegove pristalice, to su ljudi koji uglavnom imaju korektne stavove, koje je Tramp nažalost iskrivio", izjavio je Bolton. 

On je rekao da polaže nade u guvernera Floride Rona Desantisa, inače Trampovog najozbiljnijeg izazivača u okviru Republikanske partije, iako je "razočaran njegovim poslednjim komentarima o spoljnoj politici".

Desantis je nedavno izjavio da Ukrajine nije "američki vitalni interes", što je naišlo na kritike "jastrebova" u okviru Republikanske partije, među kojima se nalazi i Bolton, koji su ga optužili za izolacionizam nalik onom koji propagira Donald Tramp.

Guverner Floride podržao je nekadašnjeg predsednika nakon što je protiv njega podneta optužnica, tvrdeći da ona "nije u američkom duhu".

image