Svet

Nove pukotine zapadne solidarnosti s Kijevom: Poljski ratari kivni zbog ukrajinskog žita

Lokalni proizvođači žita prete da će osujetiti današnju posetu Vladimira Zelenskog Varšavi budući da vlasti nisu uradile ništa u vezi s tim što je žito iz Ukrajine oborilo cenu domaćeg proizvoda
Nove pukotine zapadne solidarnosti s Kijevom: Poljski ratari kivni zbog ukrajinskog žita© Tanjug/Danny Wood via AP

Poljski ratari prete da će osujetiti današnju posetu Varšavi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog jer ukrajinsko žito preplavljuje njihovo tržište, te obara cenu domaćih prinosa.

"Varšava bi trebalo da razmisli o tome", rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Zamošća Marcin Sobčuk, te dodao su spremni da "pokvare" posetu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika, prenosi Rojters.

Pomoćnik poljskog predsednika Marčin Pšidač je u izjavama za medije dan ranije saopštio da posetu "treba razumeti kao znak poverenja i zahvalnosti Poljskoj i Poljacima".

Zelenski će se tokom posete sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim i razgovarati sa ukrajinskim izbeglicama i poljskom javnošću, rekao je Pšidač.

Zelenski dolazi u glavni grad Poljske kako bi izrazio svoju zahvalnost na podršci koju im ta zemlja pruža a u vezi s ratom sa Rusijom, ali poljski farmeri upozoravaju da će izaći na ulice i "pokvariti" taj događaj, preneo je "Gardijan" i konstatovao da je i ovo dokaz postojanja pukotina u zapadnoj solidarnosti s kijevskim režimom.

Kao deo inicijative Evropske unije, sve carine i kvote su ukinute na izvoz žitarica iz Ukrajine u 27 država članica bloka kako bi se, usled nemogućnosti transporta preko Crnog mora, žito prevezlo preko evropske teritorije širom sveta, uključujući i najugroženiji kontinent Afriku.

Međutim, u mnogim istočnim zemljama EU, uključujući Poljsku, Mađarsku i Rumuniju, ostalo je dosta žita, što je snizilo cene u tim državama i podstaklo nezadovoljstvo u poljoprivrednim zajednicama.

Ukrajinsko žito se inače gomila u Poljskoj zbog nedostatka transportnih kapaciteta da se preveze dalje – ukrajinski teretni vozovi koriste drugačiju prugu od evropske železnice, a uz to Poljska daje prioritet uvozu uglja budući da se odrekla onog iz Rusije.

Iako je poljska vlada ranije uveravala domaće ratare da je ukrajinsko žito namenjeno drugima, te da neće ući na njihovo tržište, upravo to se dogodilo. Poljoprivrednici tvrde da su prevareni, kao i da je resorni ministar Henrik Kovalčik imao informaciju da žito iz Ukrajine preplavljuje domaće tržište, ali da nije ništa uradio tim u vezi.

Tamošnji premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će tražiti od Evropske komisije i država članica da ponovo uvedu carinu za ukrajinski izvoz žitarica, ali poljski ratari tvrde da ni on ništa nije učinio.

"Mislili smo da nas je ministar shvatio ozbiljno, ali se ispostavilo da je drugačije", rekao je Sobčuk.

Uvoz žitarica iz Ukrajine je porastao na 2,45 miliona tona 2022. sa nešto manje od 100.000 tona godišnje pre rata.

Zemlje članice EU nedavno su odobrile 56,3 miliona evra za podršku bugarskim, poljskim i rumunskim poljoprivrednicima, a poljsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je kompenzaciju. Međutim, novac je okarakterisan kao "kap u moru".

image