Svet

"Vašington post": Egipat planira da Rusiji tajno isporučuje rakete

Američki list poziva se na procurele tajne dokumente američke obaveštajne službe koji navodno otkrivaju da je bliskoistočni američki saveznik spreman da isporuči oružje Rusiji, kako bi joj se "odužio za raniju pomoć"
"Vašington post": Egipat planira da Rusiji tajno isporučuje raketewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Tajni dokumenti američke obaveštajne službe koji su procurili ukazuju, kako prenosi "Vašington post", da je egipatski predsednik Abdel Fatah El-Sisi, jedan od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku, naredio proizvodnju do 40.000 raketa koje bi bile tajno isporučene Rusiji.

Deo strogo poverljivog izveštaja od 17. februara, rezimira navodne razgovore egipatskog predsednika i tamošnjih visokih vojnih zvaničnika, a, kako se tvrdi, upućuje i na planove da se Rusiji isporuče artiljerijske granate i barut. 

U dokumentu se opisuje opisuje kako je Sisi 1. februara izdao uputstva da se isporuke raketa čuvaju u tajnosti kako bi "izbegao probleme sa Zapadom" i saradnicima savetovao da kažu da su projektili namenjeni za egipatsku vojsku, navodi  list. 

Barut koji se nudi Rusiji, prema dokumentu bi dolazio iz "Fabrike 18", što je naziv decenijama starog hemijskog pogona.

U dokumentu se uz Sisija citira i osoba imena Salah al-Din (verovatno državni ministar za vojnu proizvodnju Mohamed Salah al-Din) koji je rekao da će "narediti svojim ljudima da rade u smenama ako bude potrebno, jer je to najmanje što Egipat može da učini da se oduži Rusiji za raniju pomoć".

"Vašington post" nije uspeo da otkrije na kakvu se raniju pomoć misli, ali je podsetio da su Moskva i Kairo nedavno potpisali nekoliko značajnih ugovora, uključujući ovogodišnji sporazum da Rusija izgradi ogromnu železničku radionicu u Egiptu. Ruska državna korporacija za atomsku energiju "Rosatom", takođe je prošle godine započela izgradnju prve egipatske nuklearne elektrane.

Možda najvažnije, nakon što je sukob u Ukrajini omeo pristup ukrajinskoj pšenici, Kairo je počeo da se u velikoj meri oslanja na kupovinu ruskog žita što mu je pomoglo da izbegne nestašicu koja bi mogla da izazove socijalne nemire.

U dokumentu do koga je došao "Vašington post" dalje se navodi da je Sisi rekao da razmišlja o prodaji "običnih stvari" Kini kako bi napravio prostora za "više proizvodnje 'sakr 45'", tipa rakete od 122 milimetara.

U dokumentu se eksplicitno ne navodi da li su rakete koje bi se proizvodile za Rusiju bile tog tipa, ali, kako podseća "Vašington post", takve rakete bi bile kompatibilne sa ruskim višecevnim bacačima raketa "grad".

Odgovarajući na pitanja u vezi sa dokumentom i istinitošću razgovora koje on opisuje, portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova i ambasador Ahmed Abu Zeid rekao je za ovaj list da se "stav Egipta od početka zasniva na nemešanju u krizu i na obavezi da zemlja održava jednaku distancu sa obe strane".

"Nastavljamo da pozivamo obe strane na prekid neprijateljstava i kroz pregovore postignu političko rešenje", rekao je on, ne komentarišući detaljnije dokument koji je "Vašington post" dobio iz mnoštva poverljivih fajlova postavljenih u februaru i martu na aplikaciju za četovanje "Diskord".

Zvaničnik američke vlade, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da SAD nisu upućene da se ovo i ostvarilo.

"Nismo svesni bilo kakvog izvršenja tog plana. Nismo videli da se to dogodilo", dodao je zvaničnik.

"Vašington post" ocenjuje da bi slanje oružja Rusiji "predstavljalo potencijalno eksplozivan gambit za Egipat", naciju koja, uprkos produbljivanju veza sa Moskvom, ostaje odana i svojim partnerima iz SAD koje su decenijama zemlju podržavale milijardama dolara u bezbednosnoj pomoći.

"Egipat je jedan od naših najstarijih saveznika na Bliskom istoku. Ako je tačno da Sisi za Rusiju tajno pravi rakete koje bi mogle da se koriste u Ukrajini, moramo ozbiljno da razmislimo o našim odnosima", upozorio je senator Kris Marfi, inače član senatskog odbora za spoljne odnose.

Direktor američkih programa u Međunarodnoj kriznoj grupi Majkl Hana, primetio je da Bajdenova administracija predvodi zapadne napore da uskrati Rusiji tehnologiju i oružje potrebne za sukob u Ukrajini, ali i da kazni američke protivnike kao što su Iran i Severna Koreja koji su navodno tako nešto isporučili.

"Ideja da bi u toj ulozi bio i Egipat - to je sramota za SAD", rekao je on.

"U dokumentu se ne navodi kako je američka vlada prikupila detalje o egipatskim razmišljanjima, ali čini se da neke od informacija u nedavno procurilim dokumentima potiču od obaveštajnih službi, koje se odnose na tehnička sredstva kao što su presretanja komunikacija. Američka vlada već dugo ima ogromnu sposobnost prisluškivanja i istoriju presretanja komunikacije stranih lidera", podseća "Vašington post" na hobi SAD da prisluškuje svoje saveznike.

Sisijev razgovor od 1. februara dogodio se, inače, samo nekoliko dana nakon što se američki državni sekretar Antoni Blinken sastao sa egipatskim predsednikom tokom posete Kairu. Neposredno posle Blinkenove posete, egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri otputovao je u Moskvu na razgovore sa ruskim liderima.

"Postavila bih pitanje da li se bilo kakva američka bezbednosna pomoć koristi za proizvodnju ovog oružja koje bi moglo da ide Rusiji", upitala je vašingtonska direktorka "Hjuman rajts Voča" Sara Jager, koja je ranije pozivala na embargo na oružje Egiptu zbog navodne umešanosti njegovih bezbednosnih snaga u zloupotrebe.

Egipat postaje sve nezadovoljniji svojim odnosom sa SAD, a posebno uslovima koje Vašington postavlja za ljudska prava i demokratizaciju. 

Kairo veruje da je njegova pozicija oslabljena ako se previše oslanja na Sjedinjene Države i zato nastoji da ojača uticaj koristeći svoje dugogodišnje odnose sa Rusijom, rekao je Džon Alterman, direktor programa za Bliski istok u Centru za strateške strategije. i međunarodne studije.

"Vojska oseća da je SAD uzimaju zdravo za gotovo", rekao je on.

image