Svet

Stoltenberg: Sve članice NATO-a saglasne da Ukrajina treba da uđe u pakt

Generalni sekretar Severoatlantske alijanse poručio da je Ukrajini mesto u porodici Alijanse
Stoltenberg: Sve članice NATO-a saglasne da Ukrajina treba da uđe u pakt© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je danas da su sve članice Severoatlantske alijanse saglasne da bi Ukrajina trebalo da se pridruži bloku.

"Kao što sam rekao juče u Kijevu, budućnost Ukrajine je u porodici Alijanse. Svi NATO saveznici saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse", poručio je šef NATO-a, dodajući da je glavna pažnja NATO pakta sada ipak usmerena na to da se osigura pobeda nad Rusijom.

On je najavio da će tokom današnjeg sastanka zemalja članica Alijanse u bazi Ramštajn biti reči i o daljoj isporuci vojne tehnike Kijevu. 

"Što se tiče aviona, zemlje NATO-a – Poljska, Slovačka – su već isporučile Kijevu jedan broj aviona MiG-29. Sada se razgovara o tome da se obezbede drugi tipovi aviona, o čemu će danas na sastanku biti reči".

Komentarišući predstojeći NATO samit, koji će biti održan sredinom jula u Viljnusu, Litvaniji, Stoltenberg je rekao medijima da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prihvatio poziv Alijanse da prisustvuje samitu.

Neposredno pred početak sastanka u bazi Ramštajn došlo je do susreta ukrajinskog i američkog ministra odbrane, Alekseja Reznjikova i Lojda Ostina. 

Ostin je poručio da je prošlogodišnji susret članica Alijanse, tokom kojeg se razgovaralo o odbrani Ukrajine, Kijevu doneo dosta toga. NATO će nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko koliko to bude bilo potrebno, rekao je on, podsetivši da je NATO od početka sukoba Ukrajini obezbedio 55 milijardi dolara vojne pomoći.

Nemački ministar odbrane juče je kazao da trenutno ne može biti reči o ulasku Ukrajine u NATO, jer je ova zemlja u sukobu sa Rusijom. "Sada nije vreme za ovakve odluke" i na taj korak se ne treba odlučiti prosto zbog osećaja solidarnosti, rekao je on. 

Bivši predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev napisao je juče na Tviteru da Ukrajina vremenom možda može ući u Alijansu, ali da će se to desiti samo nakon što se ona rasparča na delove, koji će u tom trenutku pripadati Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji. 

image