Svet

Nova blokada Nemačke: Štrajkovi u železnici i na aerodromima

Diseldorf je jedan od najvećih aerodroma koji je stupio u štrajk, isto kao i Hamburg i Keln/Bon, dok nemački sindikat poziva na obustavu rada i zaposlene na štutgardskom aerodromu
Nova blokada Nemačke: Štrajkovi u železnici i na aerodromima© Tanjug/Christian Charisius (SUB)

Nemački Sindikat železnice i saobraćaja (EVG) od tri sata jutros do 11 časova ponovo blokira železnički saobraćaj širom Nemačke.

Od juče traju i štrajkovi upozorenja u oblasti kontrole letenja, putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu, javlja Tanjug.

U međugradskom i regionalnom železničkom saobraćaju najavljena su velika ograničenja.

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove kod Nemačke železnice (DB) i još 50 drugih autobuskih i železničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada.

Osoblje privatnih železničkih preduzeća iz grupe "Transdev" pridružilo se štrajku u različitim delovima Nemačke. Linije metroa i mnoge autobuske linije, međutim, ne bi trebalo da budu pogođene štrajkom, pišu nemački mediji.

U Hamburgu još uvek normalnim tokom saobraća metro i autobusi koji pripadaju tom preduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je Minhen metro radi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog saobraćajnog društva (MVG), dok su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni.

Nemačke železnice su saopštile da će, posle okončanja štrajka upozorenja, "pokrenuti što veći broj linija po normalnom redu vožnje".

Ipak, u saopštenju se dodaje i to da će i u poslepodnevnim časovima biti izvesnih ograničenja u saobraćaju.

Sindikat "Verdi", nezavisno od štrajkova upozorenja na železnici, održao je juče i organizuje danas štrajkove upozorenja u oblasti kontrole letenja, kontrole putnika i robe, kao i u servisnoj oblasti na aerodromima u Kelnu/Bonu, Diseldorfu i Hamburgu.

Putnici će, prema navodima iz sindikata morati da računaju na otkazivanje letova.

Diseldorf je jedan od najvećih nemačkih aerodroma koji je pogođen je štrajkom, isto kao i Hamburg i Keln/Bon, a sindikat je pozvao na štrajk i u Štutgartu. 

Ostali važni aerodromi, kao što su Frankfurt i Minhen, rade normalno. Ipak, i oni će osetiti posledice štrajkova upozorenja, recimo na letovima unutar Nemačke, navode mediji.

Sindikat "EVG" je saopštio da je do paralelnog štrajka sa sindikatom Verdi došlo slučajno, jer sindikati to nisu dogovarali.

image