Svet

SAD Rezolucijom jača podršku Ukrajini: Ne smemo da ponovimo greške iz 1939. godine

Rezolucija potvrđuje da je politika Sjedinjenih Država da vide Ukrajinu kao pobednicu protiv invazije i vraćenu na svoje međunarodno priznate granice iz 1991. godine
SAD Rezolucijom jača podršku Ukrajini: Ne smemo da ponovimo greške iz 1939. godine© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Brojni Amerikanci i neki zakonodavci, koji ih predstavljaju u Vašingtonu, umorni su od podrške Ukrajini, a u Predstavničkom domu se pojavila rezolucija koja podržava "potpunu pobedu" Kijeva nad Rusijom.

Nova dvostranačka rezolucija Predstavničkog doma poziva Sjedinjene Države za jaču podršku Ukrajini.

"Ne smemo da ponovimo grešku od 1. septembra 1939. godine", rekao je za "Jahu njuz" glavni sponzor rezolucije, republikanski predstavnik Džo Vilson, aludirajući na invaziju Adolfa Hitlera na Poljsku.

Rezolucija, koju će razmotriti Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma pre glasanja u Domu, "potvrđuje da je politika Sjedinjenih Država da vide Ukrajinu kao pobednicu protiv invazije i vraćenu na svoje međunarodno priznate granice iz 1991. godine".

Povratak na granice je značajan, jer je 1991. označila raspad Sovjetskog Saveza i nastanak nezavisne Ukrajine koja je uključivala poluostrvo Krim, koje je od 2014. ponovo u granicama Rusije, podseća "Jahu njuz".

Povratak na granice iz 1991. godine je nerealan, smatraju stručnjaci, naročito jer bi zauzimanje Krima zahtevalo amfibijski napad za koji ukrajinske snage nisu opremljene.

"Bili bi pod pritiskom da ponovo zauzmu ceo Donbas; potrebno im je čudo da zauzmu Krim", kaže Ben Fridman, glavni analitičar u vašingtonskom centru "Odbrambeni prioriteti".

Sa druge strane, Ukrajinci poručuju da je sve osim potpunog proterivanja ruskih snaga neodrživo. "Sve druge polovične mere dovešće do kolapsa i međunarodnog prava i globalnog bezbednosnog sistema i propadanja zapadnog sveta", rekao je Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, za "Jahu njuz".

Vilsonovu rezoluciju podržao je demokrata Stiv Koen. Dvojica članova Predstavničkog doma predvode Helsinšku komisiju, kongresnu komisiju osnovanu 1976. da prati dešavanja u Sovjetskom Savezu. Od raspada SSSR-a, komisija se fokusirala na Rusiju.

"Jedini način da se održi mir je snaga", kaže Vilson. Ova fraza predstavlja spoljnu politiku Ronalda Regana, kome većina istoričara pripisuje da je pomogao da se okonča Hladni rat. Danas, međutim, sve više republikanaca smatra da Ukrajina nije vredna odbrane, navodi "Jahu njuz".

Pored podrške pobedi, rezolucijom se poziva na ulazak Ukrajine u NATO, što bi Rusija svakako smatrala velikom provokacijom. Pored toga, Rusija treba da plati reparacije, a zvaničnicima Kremlja će se suditi za ratne zločine.

Podoljak je, očekivano, rezoluciju nazvao "briljantnom" i pohvalio Dom što je pozvao Rusiju na odgovornost.

Skeptici se brinu da će produženje sukoba, čak iz opravdanih razloga, rezultirati samo još većom patnjom na bojnom polju i među ukrajinskim stanovništvom. Insistiranje na punoj pobedi, umesto na delimičnoj, moglo bi da produži sukob godinama. Bitka za Krim bi mogla biti posebno surova, s obzirom na kulturni i geopolitički značaj poluostrva za Rusiju.

"Ako nijedna strana ne može da pobedi u potpunosti – za šta mislim da se svi možemo složiti da se to neće desiti – onda nekako nije jasno koji je put do okončanja rata, bez neke promene u politici koja pomaže obema stranama da prevaziđu prepreke za pregovore", rekla je za "Jahu njuz" ranije ove godine viši analitičar odbrane RAND korporacije Miranda Pribi.

Nova rezolucija eksplicitno suprotstavlja ovu liniju razmišljanja, tako što definiše pobedu i vezuje Sjedinjene Države za taj ishod.

"Ova dvostranačka rezolucija pokazuje široku podršku u Kongresu ukrajinskoj pobedi. Svi mi treba da idemo dalje od 'koliko god je potrebno' i prihvatimo 'ukrajinsku pobedu' kao naš bojni poklič da bi Ukrajina ove godine pobedila u ratu", rekao je neimenovani član kongresa. "Ovo je strategija na koju su pozivali stručnjaci iz Vašingtona. Vreme je da se prestane sa taktiziranjem i da Ukrajini damo šta joj je potrebno da pobedi".

Demokrate su generalno podržavale nastavak naoružavanja Ukrajine, ali Progresivni klub Predstavničkog doma poslao je u oktobru pismo Džozefu Bajdenu tražeći od njega da pregovara o smirivanju sukoba. Slično pismo stiglo mu je iz redova republikanaca, uz obećanje da će "revidirati" pomoć Ukrajini.

Usvajanje nove rezolucije nije završena stvar, upozorava "Jahu njuz". Pre glasanja u Predstavničkom domu, rezoluciju prvo mora da odobri Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma. Odborom predsedava Majk Mekol, republikanac koji snažno podržava slanje pomoć Ukrajini.

image