Svet

Rusija zaplenila imovinu dve zapadne kompanije

Radi se o koracima usmerenim protiv protivzakonitog lišavanja imovine Ruske Federacije i ruskih fizičkih i pravnih lica na Zapadu
Rusija zaplenila imovinu dve zapadne kompanije© Tanjug/Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija je stavila dva preduzeća u većinskom vlasništvu finske državne energetske kompanije "Fortum oij" i nemačkog "Unipera SE" pod privremenu državnu upravu, kao odgovor na zamrzavanje imovine od strane SAD i njihovih saveznika, preneo je "Blumberg".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 25. aprila dekret kojim se vladi dozvoljava da uvede privremenu kontrolu nad imovinom ili hartijama od vrednosti u vlasništvu kompanija ili pojedinaca iz takozvanih neprijateljskih država. Privremeno oduzeta imovina biće pod jurisdikcijom Federalne agencije za upravljanje državnom imovinom, odeljenjem ministarstva finansija. 

Radi se o koracima usmerenim protiv protivzakonitog lišavanja imovine Ruske Federacije i ruskih fizičkih i pravnih lica na Zapadu.

Putinova odluka za sada se odnosi samo na dve jedinice – zaplenili su "Uniperov" udeo od 83,7 odsto u ruskoj kompaniji za proizvodnju električne energije "Unipro PJSC" i "Fortumov" udeo od 98,2 procenta u lokalnoj  energetskoj kompaniji "Fortum PJSC". 

Pomenuta uredba uvodi eksterno upravljanje od slučaja do slučaja, i do sada uključuje sektor proizvodnje električne energije, preneo je ruski "Komersant" saopštenje Agencija za upravljanje državnom imovinom i dodao da se lista imovine može proširiti ako bude potrebno.

image