Svet

"Blumberg" otkriva: Dedolarizacija ubrzava, juan prvi put prevazišao američku valutu

Kina je prešla još jednu prekretnicu u svom nastojanju da smanji oslanjanje na dolar, pošto je upotreba juana u njenim prekograničnim transakcijama skočila ispred američke valute
"Blumberg" otkriva: Dedolarizacija ubrzava, juan prvi put prevazišao američku valutuGetty © China Photos / Stringer

Udeo juana u kineskoj trgovini s inostranstvom porastao je na rekordnih 48 odsto na kraju marta sa skoro nule u 2010, otkrivaju "Blumbergovi" podaci. Udeo dolara je opao na 47 odsto sa 83 odsto u istom periodu, pokazuju brojke.

Odnos se izračunava na osnovu obima svih vrsta transakcija, što uključuje trgovanje hartijama od vrednosti između kontinentalne Kine i tržišta kapitala u Hongkongu.

"Blumberg" naglašava da odnos ne predstavlja transakcije koje koristi ostatak sveta — udeo juana u globalnim plaćanjima se malo promenio na 2,3% u martu, pokazuju podaci SVIFT-a.

"Porast upotrebe juana mogao bi da bude prirodna posledica kineskog otvaranja, sa sve većim prilivom za kineske obveznice i odlivom za akcije Hongkonga", navodi Stiven Čiu, glavni strateg za devizne i kamatne stope u Aziji u kompaniji BI.

Rastući udeo omogućava lokalnim firmama da smanje rizike od valutne neusklađenosti u transakcijama, rekla je portparolka Državne administracije za devize. Kina će dodatno proširiti poravnanje u juanima u prekograničnim transakcijama, navodi Državni savet u smernici usmerenoj na podsticanje spoljne trgovine.

"Internacionalizacija juana se ubrzava jer druge zemlje traže alternativnu valutu plaćanja kako bi diverzifikovale rizike i zato što kredibilitet američkih Federalnih rezervi nije tako dobar kao ranije", objašnjava Kris Leung, ekonomista DBS banke. 

image