Svet

Zapaljen Ruski kulturni centar u Nikoziji: Požar podmetnut? (VIDEO)

Ako se ispostavi da je požar u zgradi posledica podmetanja, onda je to možda odgovor na njegovu oštru poziciju, na činjenicu da mnogi građani ove zemlje podržavaju Rusiju, kaže direktorka centra Alina Radčenko
Zapaljen Ruski kulturni centar u Nikoziji: Požar podmetnut? (VIDEO)Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

U zgradi Ruskog centra za nauku i kulturu u Nikoziji na Kipru izbio je požar, očevici ne isključuju da je požar podmetnut, saopštila je direktorka centra Alina Radčenko, prenose "RIA Novosti".

"Čuli smo dve eksplozije oko 12.30. Nismo ih ni sa čim povezali, a onda se ispostavilo da se naša zgrada zapalila. Požar je bio jak. Prema rečima očevidaca, najverovatnije je nešto bačeno na zgradu centra", ispričala je direktorka.

Ona je dodala da je požar sada ugašen i da je zgradu okružila policija. Prema njenim rečima, šteta je velika – izgoreo je ceo zid, krov, materijal.

"Šteta tek treba da se proceni. Izabrano je mesto gde su sve kancelarijske prostorije", dodala je Radčenkova.

Ona je napomenula da još nisu ulazili u prostorije, ali, da one najverovatnije, nisu oštećene, kao i da niko nije povređen u požaru.

"Svi su evakuisani, svi su upozoreni, zgradu su ogradili policija i vatrogasci - svi su stigli na vreme. Mislim da niko nije ostao unutra. Niko nije povređen", navela je.

Kako je kazala Radčenko, ako se ispostavi da je požar u zgradi Ruskog centra za nauku i kulturu posledica namernog podmetanja, onda je to možda "odgovor na njegovu oštru poziciju".

"Mislim da je ovo odgovor na našu oštru poziciju, na činjenicu da mnogi građani ove zemlje podržavaju Rusiju. Centar aktivno radi na razvoju odnosa između Rusije i Kipra", naglasila je.

Na pitanje ko može da stoji iza ovog incidenta, Radčenko je odgovorila da se za sada ne može sa sigurnošću da kaže, ali da je tu prilično aktivna proukrajinska dijaspora, kao i ambasade neprijateljskih zemalja.

image