Svet

Ambasadorka SAD u Rusiji: Za Ameriku Rusi nisu neprijatelji

Ruske akcije ugrožavaju i postojanje START-a i budućnost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja, smatra Lin Trejsi
Ambasadorka SAD u Rusiji: Za Ameriku Rusi nisu neprijatelji© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Odnosi između Vašingtona i Moskve su na jednoj od najnižih tačaka, ali Amerikanci Ruse ne smatraju neprijateljima, rekla je nova ambasadorka Sjedinjenih Država u Moskvi Lin Trejsi.

"Slažem se da je naš odnos na jednoj od najnižih tačaka koje se pamte", izjavila je Trejsijeva u intervjuu za ruski "Komersant", ali i dodala da SAD imaju drugačiji pogled na okolnosti koje su dovele do ovoga.

Po njenom mišljenju, razlozi za to su što je Moskva pogrešno protumačila situaciju u Ukrajini 2014. godine, ponovo je pogrešno protumačila 2022. i nastavlja da to čini.

Rusija zemlja bogate istorije i kulture

Istovremeno je istakla da kakve god razlike postoje između Amerike i ruske vlade, to se ne odnosi na ruski narod.

"SAD Ruse ne smatraju neprijateljima", precizirala je ona, te pomenula da je Rusija zemlja sa obimnom istorijom i veoma bogatom kulturom.

"Sada se mnogo govori o rusofobiji, ukidanju Rusije, ukidanju budućnosti Rusije. To nije cilj Sjedinjenih Država. I mi svakako ne želimo da ukidamo narod Rusije na bilo koji način", izjavila je ambasadorka.

Komentarišući rusku spoljnu politiku Trejsijeva je rekla da joj je teško da pojmi da je sadašnja Rusija ista država koja je učestvovala u osnivanju UN, dodavši da su njene akcije u Ukrajini u suprotnosti sa odredbama Povelje UN.

U oceni stanja bilateralnih odnosa SAD i Rusije američka ambasadorka, koja je u Moskvu došla u januaru, pomenula je pređašnju dobru saradnju u okviru Svetske trgovinske organizacije u pre svega START-a, što je narušeno odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina o suspendovanju učešća u rusko-američkom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja.

Rusija treba da se vrati u START

Po njenim rečima, za SAD je kontrola nuklearnog naoružanja neophodna za održavanje međunarodne bezbednosti, i zato ruske akcije ugrožavaju i postojanje START-a i budućnost američko-ruske kontrole nuklearnog naoružanja.

"U interesu strateške stabilnosti, Sjedinjene Države će nastaviti da promovišu opštu transparentnost u pogledu nivoa i raspoređivanja naših nuklearnih snaga. Uzajamno poštovanje START-a jača bezbednost Sjedinjenih Država, Rusije i sveta. Stoga Sjedinjene Države rade na očuvanju sporazuma", rekla je Trejsijeva  za "Komersant".

Dodala je i da su SAD obavestile Rusiju da neće objavljivati informacije u okviru polugodišnje razmene podataka, zatim da analiziraju sledeće korake i moguće dodatne kontramere nakon što je Rusija suspendovala START.

"Pregovori se mogu voditi samo sa zainteresovanim, savesnim partnerom. Takozvana suspenzija START-a koju je objavila ruska vlada neće primorati SAD da povuku punu podršku Ukrajini", istakla je ambasadorka konstatujući da Rusija treba da se vrati poštovanju sporazuma i da su s tim u vezi SAD spremne da se sastanu s ruskim predstavnicima.

SAD nisu uskratile vize ruskim novinarima

Na pitanje o uskraćivanju viza ruskim novinarima za odlazak u SAD sa ministrom spoljnih poslova RF Sergejom Lavrovom na zasedanje Ujedinjenih nacija, odnosno da su morali da ostanu na aerodromu jer su vize kasnile, Trejsijeva je odgovorila da su novinari mogli da otputuju drugim avionom, kada su vize dobili.

"Vize su izdate za nekoliko novinara koji su se prijavili u vezi s putovanjem ministra Lavrova. Nije u redu reći da ruski novinari nisu imali priliku da prate govor ministra spoljnih poslova Lavrova u UN, pošto je jedan broj ruskih medija akreditovan pri UN, uključujući i dopisnike TASS-a i RIA Novosti. Generalno, više od 12 ruskih medija je akreditovano u pres centru za strane novinare Stejt departmenta SAD", zaključila je ambasadorka SAD u Moskvi Lin Trejsi.

image