Svet

Rogov: Ukrajina razmešta vojnike u Zaporožju, spremni su za napad

Rogov je takođe objavio da su ruske snage sinoć izvršile udar na tri objekta pod ukrajinskom kontrolom u gradu Zaporožju
Rogov: Ukrajina razmešta vojnike u Zaporožju, spremni su za napadwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Ukrajinske oružane snage su razmestile nekoliko desetina hiljada vojnika pripremljenih za ofanzivu na kontaktnoj liniji u Zaporožju, rekao je u četvrtak za TASS Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju".

"Sada je nekoliko desetina hiljada ukrajinskih boraca na kontaktnoj liniji u Zaporoškoj oblasti... Nažalost, oni imaju dovoljno snaga da izvedu ofanzivu, rasporedili su dovoljan broj boraca koji mogu da deluju u oblasti Zaporožja", rekao je Rogov.

Ukrajinske snage su u sredu uveče pokušale da izvedu agresivno izviđanje u pravcu grada Orehovskog, prethodno je javio Rogov. Kako je naveo, neprijatelj se povukao nakon što je izgubio 30 ljudi, tenk i oklopni transporter. Bitka je trajala oko jedan sat, ukrajinske snage su napale nakon masovne artiljerijske paljbe.

Osnivač privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin sinoć je u audio poruci tvrdio da su ukrajinske snage praktično započele kontraofanzivu u Bahmutu.

Rogov je ranije rekao za TASS da je ukrajinska komanda 30. aprila završila razmeštanje 46. desantno-jurišne brigade, kao i 116. i 118. brigade u oblasti Zaporožja, pored 12.000 boraca koji se već na kontaktnoj liniji u blizini Guljaipolj i Orehovo. Prema njegovoj oceni, ukrajinske jedinice će u slučaju ofanzive na ovom području izbeći borbe u gradovima zbog nedostatka snaga i probiti se do Azovskog mora istočno od Melitopolja kako bi presekle kopneni koridor prema Krimu.

Ruska vojska sinoć izvršila udar na ukrajinske položaje u Zaporožju

Ruske snage su tokom noći izvršile udar na grad Zaporožje koji kontroliše Kijev, pogodivši tri objekta koja ukrajinska vojska koristi za borbena dejstva, izjavio Rogov u četvrtak.

"Sinoć su se desila tri udara na tri objekta u gradu Zaporožju, koji se nalaze uzvodno od hidroelektrane Dnjepar na desnoj i levoj obali Dnjepra", rekao je Rogov i dodao da je jedan od objekata vezan za energetski sektor.

On je rekao da je "sva tri objekta koristio režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog za nastavak neprijateljskih dejstava."

image
VV inauguration
banner