Svet

"Ista šema kao za Ukrajinu": SAD isporučuju Tajvanu oružje u vrednosti od 500 miliona dolara

Ubrzana šema podrazumeva da će se oružje i oprema slati iz postojećih zaliha, kako bi se zaobišao dugotrajni proces u Kongresu
"Ista šema kao za Ukrajinu": SAD isporučuju Tajvanu oružje u vrednosti od 500 miliona dolaraGetty © Photo by An Rong Xu/Getty Images

Sjedinjene Američke Države planiraju da isporuče Tajvanu oružje u vrednosti od 500 miliona dolara "po istoj ubrzanoj šemi koja se koristi za slanje vojne pomoći Ukrajini", prenosi "Blumberg".

Bajdenova administracija priprema paket oružja od 500 miliona dolara za Tajvan koristeći ovlašćenja slična onima za isporuke oružja Ukrajini.

Kako je objasnila agencija, budžet za odbranu koji je usvojen u decembru prošle godine predviđa izdvajanje milion dolara za vojnu podršku Tajvanu.

Ubrzana šema podrazumeva da će se oružje i oprema slati iz postojećih zaliha u skladu sa predsedničkim dekretom, što omogućava Beloj kući da zaobiđe često dugotrajan proces sklapanja ugovora i proizvodnje oružja.

Situacija oko Tajvana je eskalirala u avgustu prošle godine, posle posete Tajpeju Nensi Pelosi, tada predsednice Predstavničkog doma SAD. Peking se kategorički protivi kontaktima Tajvana sa zvaničnicima i vojskama iz drugi zemalja, i ne priznaje suverenitet ostrva, koji, prema politici Jedne Kine, predstavlja deo te zemlje.

image