Svet

"Global tajms": Američki plan za pomoć u naoružanju pretvoriće Tajvan u bure baruta

Kineski analitičari smatraju da planirani paket oružja dokazuje postojanje tajnog američkog plana za uništenje Tajvana, ranije objavljenog na društvenim mrežama
"Global tajms": Američki plan za pomoć u naoružanju pretvoriće Tajvan u bure barutawww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Kineski analitičari upozorili su da bi najavljeni američki plan da Tajvanu pošalju pomoć u oružju, u vrednosti od 500 miliona dolara, mogao da pretvori ostrvo u bure baruta, piše "Global tajms".

Kako primećuju analitičari, slanje vojne pomoći Tajvanu omogućava predsedničko ovlašćenje za vanredne situacije, koje je u Ukrajini korišćeno već 35 puta. Inače, to ovlašćenje omogućava predsedniku SAD da deluje bez odobrenja Kongresa.

Ovaj provokativan potez, dodaje se, samo potvrđuje nameru SAD da koriste Tajvan kao piona u obuzdavanju Kine, ne uzimajući u obzir bezbednost lokalnog stanovništva.

Pozivajući se na anonimne izvore, Rojters je u subotu objavio izveštaj u kome se tvrdi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena napreduje sa planovima za slanje paketa oružja vrednog 500 miliona dolara.

U izveštaju Rojtersa se ne pominje šta će biti uključeno u ovaj paket, niti se preciziraju rokovi za njegovo izvršenje.

Hegemonistički i antikineski ciljevi SAD

Bajdenova administracija namerno je objavila svoj pokušaj "igranja na tajvansku kartu", sa namerom da izvrši pritisak na Kinu da dozvoli posete visokih američkih zvaničnika Pekingu, poput izaslanika za klimu Džona Kerija ili državnog sekretara Entonija Blinkena, izjavio je u subotu za "Global tajms" Lu Sjang, naučni saradnik Kineske akademije društvenih nauka.

Lu je rekao da ovi potezi pokazuju da Vašingtonu nedostaje iskrenost kada kaže da želi da ublaži tenzije sa Kinom.

"Što je još gore, SAD će verovatno nastaviti sa tvrdim stavom tokom zvaničnih kontakata na visokom nivou sa Pekingom, u pokušaju da suzbije Kinu u oblastima kao što su trgovina i tehnologija."

"Još od vremena administracije Donalda Trampa, sve do sadašnje Bajdenove administracije, SAD postaju sve ratobornije u igranju na tajvansku kartu, jer Vašington veruje da je to najefikasniji način", primećuje ovaj ekspert.

Vojni ekspert Song Zongping izjavio je za "Global tajms" da su SAD svesne da ne raspolažu sa efikasnim metodama da obuzdaju Kinu i da stvaranjem novih sukoba, kroz svoju takozvanu indo-pacifičku strategiju, žele da nateraju Kineze da se bore međusobno kako bi služili hegemonističkim i antikineskim ciljevima SAD.

Tajni plan SAD za uništenje Tajvana

Takođe, kineski analitičari tvrde da planirani paket oružja dokazuje postojanje američkog plana za uništenje Tajvana, koji je sredinom februara na društvenim mrežama objavio Garland Nikson.

Taj poznati američki radijski voditelj je tada citirao neimenovani izvor iz Bele kuće, koji je izjavio da postoji "tajni plan SAD da unište Tajvan."

Naravno, američka pomoć Tajvanu neće biti besplatna, a Vašington koristi secesionističke vlasti da se reši svojih zaliha vojnog inventara, istakao je Song.

Pretvaranje ostrva Tajvan u bure baruta donosi sa sobom velike opasnosti, jer što više oružja bude poslato na Tajvan, veća je verovatnoća da će SAD uspeti da isprovociraju Kinu, upozorio je Song.

Osim toga, "prodaja američkog oružja regionu Tajvana ozbiljno krši princip 'jedne Kine' i tri zajednička saopštenja Kine i SAD, posebno ono od 17. avgusta ove godine. Kina se tome odlučno protivi", rekao je Mao Ning, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare u petak, komentarišući pitanja u vezi sa posetom delegacije 25 američkih kompanija za proizvodnju naoružanja koja je nedavno posetila ostrvo.

"To je samo još jedan dokaz da SAD pretvaraju Tajvan u bure baruta", rekao je Mao, koji je pozvao SAD da se pridržavaju principa "jedne Kine", da zaustave prodaju oružja Tajvanu i da ne izazivaju tenzije u Tajvanskom moreuzu.

image
VV inauguration
banner