Svet

Poljska tvrdi: Za dlaku izbegnut sudar patrolnog aviona sa ruskim iznad Crnog mora

Ruski avion SU-35 izveo je "agresivne i opasne manevre" približavajući se poljskom avionu bez držanja bezbedne distance, saopšteno je iz Varšave
Poljska tvrdi: Za dlaku izbegnut sudar patrolnog aviona sa ruskim iznad Crnog morawww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Rumunija i Poljska su saopštile da je avion poljske granične straže u patroli granične agencije Evropske unije Fronteks iznad Crnog mora u blizini Rumunije u petak za dlaku izbegao sudar sa ruskim borbenim avionom.

Kako se navodi u saopštenju, ruski avion SU-35 izveo je "agresivne i opasne manevre" približavajući se poljskom avionu bez držanja bezbedne distance, što je dovelo do turbulencije, gubitka visine i privremenog gubitka kontrole nad poljskim avionom.

Ministarstvo odbrane Rusije je više puta navelo da se svi letovi aviona sprovode u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez kršenja granica drugih država.

"Ruski mlaznjak je leteo tik ispred nosa poljskog aviona, prešavši njegovu putanju na opasnoj udaljenosti, koju je posada procenila na oko pet metara", rekla je tvrdi portparolka poljske granične policije Ana Mihalska.

Prema njenim rečima, incident se dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru, a posle tri prilaza ruski avion je odleteo.

Rumunsko ministarstvo odbrane je u saopštenju osudilo ponašanje ruskog aviona nazvavši potpuno neprihvatljivim.

Dva borbena aviona koji pripadaju rumunskom vazduhoplovstvu i dva iz španskog vazduhoplovstva određena za misije vazdušne policije upozoreni su od strane kombinovanog NATO centra za vazdušne operacije u Torehonu u Španiji, piše Rojters.

Iako su četiri aviona bile spremna da intervenišu u svakom trenutku, pokazalo se kao nepotrebno, saopštilo je rumunsko ministarstvo.

"Izgleda kao planirana provokacija Rusije, ekipa se ponašala odgovorno i na sreću ništa se nije dogodilo. Rusija ovim pokušava da privuče međunarodnu pažnju", rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler za privatnu televiziju Polsat njuz u nedelju.

Iz Moskve za sada nema zvaničnih reakcija.

image