Svet

Ko se bogati od slanja pomoći Ukrajini: Čelnici norveške fabrike oružja zaradili milione evra

Oružje nije put do mira, poručuju iz norveške opozicione partije Crveni, čiji je član nazvao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga - ratnim zločincem
Ko se bogati od slanja pomoći Ukrajini: Čelnici norveške fabrike oružja zaradili milione evrawww.globallookpress.com © Amru Salahuddien

Najveća norveška firma za proizvodnju oružja u Norveškoj "Kongsberg grupa" radi punom parom i beleži veliki profit, s obzirom da je vlast u Oslu odlučila da za Kijev izdvoji oko šest i po milijardi evra u narednih pet godina, piše "Politika".

Ta fabrika se nalazi na 72. mestu među vojnim kompanijama u svetu, a rukovodioci i menadžeri se javno diče velikim zaradama i bonusima.

Prema pisanju norveških medija, šef koncerna "Kongsberg grupa" Gair Hoej zaradio je prošle godine skoro milion evra, dok je direktorka finansija primila platu od 530.000 miliona evra za isti period. 

Samo tokom prošle godine norveška vlada poslala je u Ukrajinu naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od skoro milijardu evra.

Predviđeno je da pomoć Ukrajini do 2027. godine obuhvati naoružanje i vojnu opremu, novac za obuku ukrajinskih vojnika na tlu Norveške, kao i novčana sredstva za podršku ukrajinske demokratije i jačanje civilnog društva. 

Međutim, nisu svi politički akteri u Norveškoj bili oduševljeni strategijom vlade. U početku su se usprotivili poslanici iz redova partije Crveni, koji su se oštro borili protiv slanja oružja i vojne podrške Kijevu. 

Inače, stranka Crveni je osnovana pre petnaestak godina i baštini ideologiju socijalizma i komunizma, kako se navodi u njenom statutu. Ipak, njihov otpor nije dugo trajao, a utisak je da je "slomljen" pod ogromnim pritiskom političara i medijskih magnata.

Naime, na poslednjoj skupštini stranke, većina članova je glasala da se norveška vlast podrži u slanju pomoći ukrajinskim vojnim i civilnim strukturama, ali su se čuli i drugačiji tonovi, kao i optužbe na račun generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Oružje nije put do mira, kao što je to rekao ratni zločinac Jens Stoltenberg. Verovati da će što više oružja dovesti do mira ravno je utopiji", poručio je jedan od članova partije Sijavaš Mobašeri.

Bio je to svojevrstan hladan tuš i šok za aktere norveške političke scene, navodi list i dodaje da niko nije mogao da očekuje da će neko od norveških političara da izrekne takav strašan sud o nedodirljivom Stoltenbergu. 

Vodeće partije u Norveškoj tražile su da se Crveni ograde od svog člana i osude njegovu izjavu, ali izvinjenje lidera partije Bjornara Moksnesa nije usledilo. Štaviše, on je za "Aftenposten" izjavio da je žigosanje Stoltenberga kao ratnog zločinca "prihvatljivo".

"Partija Crveni bila je protiv nezakonite vojne intervencije u Libiji, rata protivnog međunarodnom pravu. U ratu u Libiji učestvovalo je 15 norveških aviona tipa F-16 i oni su na Libiju izbacili 588 bombi. Za sve to glavnu odgovornost snosi Jens Stoltenberg. Zato smatram da je izjava tog člana u redu, da je moralo na to da se ukaže", objasnio je Moksnes. 

Inače, odluku o slanju norveških trupa u Libiju pod okriljem NATO-a doneo je tadašnji premijer Jens Stoltenberg. 

image