Ekonomija

Evropa grca, Amerika profitira: Izvoz nafte iz SAD u EU skočio usled sukoba u Ukrajini

Prosečna količina nafte koja se iz SAD preko mora izveze u Evropu je tokom proteklih godinu dana skočila za 38 odsto nakon više godina uzastopnog pada, prenosi "Volstrit džornal"
Evropa grca, Amerika profitira: Izvoz nafte iz SAD u EU skočio usled sukoba u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Danny Gohlke/dpa

Godinu dana nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, sankcije koje su onemogućile Evropi da kupuje jeftine ruske energente i u velikoj meri osakatile njenu industriju i ekonomiju, ujedno su omogućile SAD da ostvare rekordne profite od prodaje (daleko skupljih) nafte i gasa članicama EU i osnaže geopolitičke stege Vašingtona nad Starim kontinentom.

Prosečna količina nafte koja se iz SAD preko mora izveze u Evropu je tokom proteklih godinu dana skočila za 38 odsto, ukazuju podaci kompanije za praćenje naftnih tankera "Kpler".

Do drastične promene prouzrokovane zapadnim sankcijama Moskvi dolazi nakon što je izvoz sirove nafte iz SAD u EU godinama kumulativno opadao, ukazuje "Volstrit džornal".

Evropa kao ekonomski talac SAD

Tri najveće evropske privrede - Nemačka, Francuska i Italija - su sve bile primorane da povećaju uvoz američke nafte, dok je samo Španija uvezla 88 odsto više "crnog zlata" iz SAD nego što je to učinila u odnosu na godinu pre uvođenja sankcija, dodaje medij.

Podaci "Kplera" ukazuju da je u januaru izvoz nafte iz SAD u Evropu iznosio 1,53 miliona barela dnevno, što je Stari kontinent učinilo većim potrošačem američke sirove nafte od Azije.

Izvoz američkog prirodnog gasa u Evropu više su nego udvostručen tokom prošle godine, prethodno je objavila Bela kuća.

"Amerika se vratila u dominantan položaj na kome je bila 1950-ih godina kada je svetska energetika u pitanju", tvrdi potpredsednik analitičke kompanije "S i P global" Danijel Jergin, dodavši da "američki energenti sada postaju jedan od temelja evropske energetske sigurnosti."

Međutim, koliko se Evropa usrećila zamenivši ruske energente za američke u temeljima svoje "energetske sigurnosti" najbolje ukazuju podaci na "Statisti", prema kojim je u januaru godišnja prosečna cena barela ruske "urals" sirove nafte iznosila 52 dolara, dok je barel američke "Vest Teksas intermedijet" u istom periodu koštao 94,9 dolara.

Samo godinu dana pre toga, odnosno u 2021. godini, prema "Statisti", barel "Vest Teksas intermedijeta" je koštao 67,99 dolara.

image
VV inauguration
banner