Svet

Obdukcija žrtava religijskog kulta u Keniji: Sumnja se na trgovinu organima

Neke od žrtava - uključujući decu - bile su zadavljene, premlaćene ili ugušene, rekao je glavni vladin patolog, a u sudskim dokumentima se navodi da su nekim leševima izvađeni organi
Obdukcija žrtava religijskog kulta u Keniji: Sumnja se na trgovinu organima© TANJUG/ AP Photo

Obdukcije leševa pronađenih u masovnim grobnicama povezanim sa religioznim kultom u Keniji otkrile su da kod nekih tela nedostaju organi i izazvale sumnje da su organi prinudno izvađeni, rekli su istražitelji, piše AFP. 

Otkriće masovnih grobnica prošlog meseca u blizini priobalnog grada Malindija u Indijskom okeanu zaprepastilo je duboko religioznu zemlju sa većinski hrišćanskim stanovništvom zbog takozvanog "masakra u šumi Šakahola".

Policija smatra da većina tela pripada sledbenicima samozvanog pastora Pola Ntengea Mekenzija koji je optužen da im je naredio da umru od gladi "da bi upoznali Isusa".

Iako se čini da je gladovanje glavni uzrok smrti, neke od žrtava - uključujući decu - bile su zadavljene, premlaćene ili ugušene, rekao je glavni vladin patolog.

U sudskim dokumentima se navodi da su nekim leševima izvađeni organi, a policija smatra da su osumnjičeni bili angažovani na njihovom prinudnom vađenju.

"Obdukcija je pokazala da nedostaju organi kod nekih ekshumiranih tela", potvrdio je glavni inspektor Martin Munene pred sudom u Najrobiju.

On je dodao da se procenjuje da je trgovina ljudskim organima bila dobro koordinisana i da je u tome učestvovalo nekoliko aktera.

Munene je rekao da je televanđelista Ezekiel Odero, koji je uhapšen prošlog meseca u vezi sa istim slučajem, primio "ogromne gotovinske uplate", navodno od Mekenzijevih sledbenika koji su prodali svoju imovinu po nalogu vođe kulta.

Sud u Najrobiju naložio je vlastima da na 30 dana zamrznu više od 20 bankovnih računa koji pripadaju Oderu.

Do sada je potvrđeno da je stradalo 112 ljudi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kiture Kindiki i dodao da je i dalje u toku potraga i spasavanje osoba za koje se sumnja da se kriju u šumi. 

Postavlja se pitanje kako je Mekenzi uspeo da izbegne zakon uprkos ekstremističkom ponašanju u prošlosti i "debelom" dosijeu.

Bivši taksista se predao 14. aprila nakon što je policija po dojavi prvi put ušla u šumu Šakahola, gde je do sada pronađeno oko 30 masovnih grobnica.

Tužioci traže da se otac sedmoro dece, koji je osnovao Međunarodnu crkvu dobrih vesti 2003. godine, zadrži iza rešetaka još 90 dana do okončanja istrage.

image