Svet

Stoltenberg: Ne smemo potcenjivati Rusiju

Ruse nikada ne treba potcenjivati, pa ni sada za vreme Specijalne vojne operacije, poručuju iz NATO-a
Stoltenberg: Ne smemo potcenjivati Rusijuwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ne treba potcenjivati rusku vojsku u zoni Specijalne vojne operacije, jer su Rusi do sada uspeli da formiraju značajnu liniju odbrane kako bi uspešno odbili "planiranu ukrajinsku kontraofanzivu".

"Nikada ne treba da potcenjujemo Ruse", rekao je Stoltenberg za Si-En-En.

On je, ujedno, potvrdio da NATO razgovara sa Japanom o otvaranju svoje prve kancelarije u Aziji, koja bi bila locirana u Tokiju.

"NATO ima nekoliko kancelarija u partnerskim zemljama, a Japan je veoma blizak i bitan partner. Na NATO samitu prošle godine, dogovorili smo se da bi trebalo da ojačamo naše partnerstvo sa partnerima iz Azijsko-pacifičkog regiona, Australijom, Novim Zelandom, Japanom i Južnom Korejom", kaže Stoltenberg.

Više ne možemo govoriti o bezbednosti samo jednog regiona, kao da su regioni neka izdvojena celina sama za sebe, naglasio je. 

"Bezbednost je postalo globalno pitanje. Ono što se desi u Evropi bitno je za Aziju, i ono što se desi u Aziji bitno je za Evropu. Peking veoma pažljivo posmatra šta se dešava u Ukrajini, koliku cenu plaća predsednik Rusije Vladimir Putin, ali i koliko može biti nagrađen. Ono što se dešava u Ukrajini važno je za Kinu zbog kalkulacija koje Peking i Kina prave kada je reč o, na primer, Tajvanu", naveo je generalni sekretar Alijanse.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije tokom dana istakla je da planovi Alijanse o otvaranju kancelarije u Japanu jasno potvrđuju da "NATO ima globalne ambicije da ojača svoju poziciju u tom delu sveta, šireći antirusku i antikinesku politiku".

Otvaranje kancelarije u Azijsko-pacifičkom regionu dovešće do militarizacije regiona, ocenila je Zaharova.

image