Svet

"Frans pres": Moguć sastanak specijalnog izaslanika Kine Li Huija sa Zelenskim

Izaslanik Pekinga trebalo bi da se upozna s pozicijom i odnosom Ukrajine prema rešavanju krize
"Frans pres": Moguć sastanak specijalnog izaslanika Kine Li Huija sa ZelenskimGetty © Laurence Griffiths / Staff

Specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui trebalo bi da se sastane s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, prenosi agencija "Frans pres" pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika.

Izaslanik Pekinga je doputovao je u Ukrajinu 16. maja i trebalo bi da se zadrži dva dana, dok se sastanak dva zvaničnika očekuje u večernjim satima 17. maja.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin najavio je ranije Huijevu turneju – od 15. maja trebalo bi da poseti pet zemalja: Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju, sve u cilju političkog rešavanja ukrajinske krize.

Po rečima eksperta Univerziteta Renmin u Kini Žou Ronga, evropska turneja Li Huija neće dovesti do trenutnog rešavanja krize, ali će razjasniti stavove svih strana u vezi s načinom rešavanja sukoba. 

U izjavi za "RIA Novosti" stručnjak je napomenuo da će se Li Hui tokom posete upoznati sa stavovima relevantnih stranaka, a pre svega s pozicijom i odnosom Ukrajine prema rešavanju krize.

Li Hui je najviši kineski zvaničnik koji je posetio Ukrajinu od izbijanja sukoba s Rusijom u februaru 2022. godine.

image
VV inauguration
banner