Svet

Lideri G7: Kina da utiče na Rusiju

Drugog dana samita poručeno da će podržavati Kijev "onoliko koliko to bude bilo potrebno kako bi došlo do pravednog, sveobuhvatnog i dugoročnog mira", kao i da osuđuju Rusiju za "manipulaciju informacijama"
Lideri G7: Kina da utiče na Rusijuwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Lideri zemalja G7 protive se bilo kakvim jednostranim pokušajima menjanja statusa teritorija primenom sile, bez obzira na to gde se ta teritorija nalazi, navodi se u današnjem saopštenju organizacije.

"Branićemo međunarodne principe i opšte vrednosti i odlučno ćemo se suprotstavljati bilo kakvim jednostranim pokušajima menjanja već prihvaćenog statusa teritorija primenom sile ili prinudom. Potvrđujemo da je preuzimanje teritorija nasilnim putem zabranjeno", navedeno je u saopštenju.

G7, kako je navedeno, još jednom potvrđuje i svoju nepromenjenu podršku Ukrajini i podvlači da će se Kijev podržavati "onoliko koliko to bude bilo potrebno kako bi došlo do pravednog, sveobuhvatnog i dugoročnog mira", dok u isto vreme osuđuje Rusiju za manipulaciju informacijama. Organizacija je "odlučna da pojača diplomatsku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku" Kijevu.

Grupa sedam najbogatijih zemalja sveta pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

"Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom, naveli su lideri G7.

Odnosi sa Kinom označeni su kao veoma bitni, te lideri G7 ističu da su spremni da sa Kinom "grade konstruktivne i stabilne odnose" i priznaju da je potrebno voditi otvoren dijalog što bi značilo da sa Pekingom treba direktno govoriti o onome što izaziva zabrinutost.

"Naša politika nije usmerena na to da Kini nanesemo štetu ili da sprečimo njen ekonomski razvoj i progres", kažu lideri SAD, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Nemačke i Italije. 

G7 poziva na mirno rešenje tajvanskog pitanja, potvrđuje da se stav po tom pitanju nije promenio, i protivi se militarizaciji Kine u Južnom kineskom moru.

Ipak, oni su izrazili zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući Tibet, Hongkong i krajnji zapadni region Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

Organizacija je, kako kažu, ozbiljno zabrinuta i zbog postojanja ekonomske prinude u svetu, koje ima sve više i koja "podriva spoljašnju i unutrašnju politiku i stavove zemalja članica G7, a takođe njihovih partnera po celom svetu".

G7 će raditi na tome da spreči da se ekonomija koristi kao oružje, te će u tom cilju biti stvorena posebna platforma za koordinaciju pitanja koja se tiču ekonomske prinude. Zemlje članice će tako ubrzati razmenu informacija, zajednički procenjivati različite situacije i donositi odgovarajuće odluke. 

Organizacija obećava da će se pozabaviti i prehrambenom bezbednošću u svetu, da će izdvojiti barem 21 milijardu dolara za rešavanje humanitarnih kriza, kao i da će pažnju usmeriti i na sajber bezbednost. Takođe, kako navode, osuđuju korišćenje energenata kao oružje i planiraju da ojačaju lance snabdevanja, posebno kada je reč o važnim proizvodima, kao što su to minerali, baterije i poluprovodnici.

Istaknuto je i da će države članice ubrzati proces uspostavljanja potpune nezavisnosti od ruskih energenata.

Zemlje G7 su odlučne da nastave da sprovode politiku razoružavanja kako na svetu ne bi bilo nuklearnog oružja i potvrdile su pređašnji stav da Iran nikada ne bi trebalo da poseduje ovakvo oružje. Iz Hirošime su danas takođe pozvali Teheran da prestane da podržava Moskvu i da zaustavi slanje dronova Ruskoj Federaciji

Države G7 su pozvale i na normalizaciju odnosa sa Sirijom, za šta je neophodno političko rešenje tamošnjeg sukoba, kao i na nesmetan humanitarni pristup svim Sirijcima kojima je pomoć te vrste potrebna.

Grupa 7 ostaje posvećena trajnom porazu terorističke Islamske države, uključujući trajna rešenja za zatočenike i raseljena lica ISIS-a koja ostaju u severoistočnoj Siriji, navodi se u saopštenju sa samita u Hirošimi.

Takođe, lideri su pozvali Severnu Koreju da prihvati dijalog pre svega s Japanom, Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, ali i osudili mnogobrojna nezakonita lansiranja balističkih projektila u toj zemlji.

U planu je i razvoj odnosa sa afričkim kontinentom.

G7 ne odustaje ni od toga da najkasnije do 2050. godine postigne neto nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte usled velikih klimatskih promena i zagađenja životne sredine.

image