Svet

Predsednica Tajvana obećala mir i stabilnost: Nećemo rat sa Kinom

Tajvansko pitanje mora biti rešeno mirnim putem, kaže Caj Ing-ven
Predsednica Tajvana obećala mir i stabilnost: Nećemo rat sa Kinomwww.globallookpress.com © Alejandro Balan

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven danas je obećala da Tajvan neće ući u otvoren sukob sa Kinom i da neće doći do eskalacije situacije, već da će ostrvo uspeti da zadrži status kvo, piše "Blumberg".

Tajvan neće provocirati Peking, ali neće ni podleći njegovim sve većim pritiscima, rekla je liderka ostrva povodom sedme godišnjice od kako je postala predsednica. 

"Rat nije opcija. Nijedna strana ne može jednostrano promeniti status kvo. Održavanje statusa kvo, mira i stabilnosti je konsenzus kako za svet tako i za Tajvan", naglasila je ona.

Tajvansko pitanje mora biti rešeno mirnim putem, podvukla je.

Ovakav stav Tajvana je, prema njenim rečima, nepokolebljiv.

U međuvremenu, Tajpej priprema dogovor sa SAD o novoj vojnoj pomoći ostrvu, Evropska unija poručuje da je Brisel spreman na sve scenarije kada je reč o tajvanskom pitanju, dok pojedini ukrajinski zvaničnici "prekoravaju" Vašington za to što je, kako se čini, više zainteresovan za Tajvan nego Ukrajinu.

NATO, sa druge strane, najavljuje otvaranje prve kancelarije u Azijsko-pacifičkom regionu u Japanu, usled, kako je to rekao generalni sekretar organizacije, velikih geopolitičkih promena nastalih kao posledica konflikta u Ukrajini.

Prema rečima Jensa Stoltenberga, Kina pažljivo posmatra šta se dešava u Evropi i kakve sve posledice ovi događaji imaju po ruskog lidera Vladimira Putina, te izvlači zaključke.

Ipak, Kina je odlučna da brani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i planira da uništi svaki pokušaj stranog mešanja, ponovili su nedavno iz Pekinga.

image
VV inauguration
banner