Svet

Kineska vojska o pomoći koju SAD šalju Tajvanu: Spremni smo da razbijemo tajvansku nezavisnost

Odlučno ćemo braniti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i uništićemo pokušaje stranog mešanja, rekao je portparol Ministarstva odbrane Kine pukovnik Tan Kefei
Kineska vojska o pomoći koju SAD šalju Tajvanu: Spremni smo da razbijemo tajvansku nezavisnostwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

U trenutku u kom SAD obezbeđuju značajan paket oružja i druge vojne pomoći Tajvanu, kineska vojska je saopštila da je spremna da "odlučno razbije svaki oblik tajvanske nezavisnosti".

"Nedavno povećanje vojne razmene između SAD i Tajvana je izuzetno pogrešan i opasan potez", rekao je portparol Ministarstva odbrane Kine pukovnik Tan Kefei, prenosi AP.

Kineska narodnooslobodilačka armija "nastavlja da jača vojnu obuku i pripreme i odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, zajedno sa pokušajima stranog mešanja. Odlučno ćemo braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Tan aludirajući na mešanje SAD.

Kako je dodao, pokušaji da se traži nezavisnost oslanjanjem na SAD i korišćenjem vojne sile vode u ćorsokak.

Kako prenosi agencija, sa najvećom svetskom mornaricom, borbenim avionima najnovije generacije i ogromnim arsenalom balističkih projektila, Kina povećava pretnje slanjem aviona i ratnih brodova u vode i vazdušni prostor oko Tajvana.

Pored toga, Kineska narodnooslobodilačka armija se, sa više od 2 miliona članova, vodi kao najveća stajaća vojska na svetu.

Tanovi komentari podstaknuti su izveštajima da se predsednik SAD Džozef Bajden sprema da odobri prodaju oružja u vrednosti od 500 miliona dolara Tajvanu, kao i da pošalje vojno osoblje i savetnike koji bi "procenili metode obuke i ponudili predloge za poboljšanje odbrane ostrva".

Kako je prethodno preneo "Blumberg", Sjedinjene Američke Države planiraju da isporuče Tajvanu oružje u vrednosti od 500 miliona dolara "po istoj ubrzanoj šemi koja se koristi za slanje vojne pomoći Ukrajini".

Agencija je takođe istakla da američki budžet za odbranu koji je usvojen u decembru prošle godine predviđa izdvajanje milion dolara za vojnu podršku Tajvanu.

Tajvan, zvanično Republika Kina, pod samoupravom je od 1949. godine, iako nikada nije stekao formalnu nezavisnost od kopna i samo ga nekoliko zemalja priznaje kao suverenu državu.

U skladu sa politikom jedne Kine, Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Narodna Republika Kina je više puta iskazala nameru da se mirnim putem ponovo ujedini sa Tajvanom, ali nije isključila vojnu intervenciju kao potencijalno rešenje situacije.

image
VV inauguration
banner