Svet

Plan SAD za Tajvan: Taktike terorizma u "ukrajinskom stilu"

Američki kongresmen predložio je da se u vazduh digne tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika TSMC
Plan SAD za Tajvan: Taktike terorizma u "ukrajinskom stilu"© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

U proksi ratu NATO-a protiv Rusije u Ukrajini, SAD i njihovi kijevski vazali pokazali su se i dokazali brojnim sabotažama i terorističkim napadima, a sada, kako piše "Sputnik interenešenel", istu taktiku planiraju da primene i protiv Kine na Tajvanu.

Procurili dokumenti Pentagona otkrili su čime se sve bavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, tražeći na primer da se bombarduje naftovod "Družba", okupiraju ruske teritorije i da se Rusija gađa NATO raketama dugog dometa.

Od atentata na zvaničnike u Donbasu, Hersonu i Zaporožju, preko napada na novinare, infrastrukturu, pa čak i Kremlj, pokazalo se da se Zelenski i družina ne gade terorističkih metoda, a da je na istom kursu i Bajdenova administracija videlo se i nakon što je novinar Simor Herš otkrio američku krivicu za sabotažu i teroristički napad na Severni tok.

"Usred jačanja tenzija oko Tajvana, čini se da neki američki zvaničnici takođe žele da i u obračunu protiv Kine primene taktiku terorizma u ukrajinskom stilu", ocenjuje "Sputnik internešnel".

Naime, prošle nedelje je jedan američki kongresmen predložio SAD, da metoda "odvraćanja",  bude- ni manje ni više nego dizanje u vazduh tajvanske kompanije za proizvodnju poluprovodnika (TSMC) – giganta za proizvodnju integrisanih kola, zbog čega je reagovao čak i tamnošnji ministar odbrane.

Tajvanska vojska je tu da zaštiti ostrvo i njegove ljude, materijale i strateške resurse, poručio je on.

"Kako naše oružane snage mogu da tolerišu ovu situaciju ako neko kaže da želi da bombarduje ovo ili ono",upitao je ministar odbrane Čiu Kuo-čeng na konferenciji za novinare ove sedmice, pokazujući da Tajvanci, za razliku od saveznika, imaju osećaj za moral.

I kineski mediji osudili su predlog kongresmena Seta Moultona, optužujući američke kreatore politike da otvoreno govore o uništenju Tajvana. 

"Američki političari čak i ne govore o interesima Tajvana, a kamoli da misle o njima. Da li planiraju da pretvore TSMC u sledeći Severni tok?" tvitnuo je kineski "Global tajms".

I američka savetnica za odbrambenu politiku Mišel Flournoj takođe je kritikovala Moultonov predlog ocenivši ga kao "užasnu ideju".

"U spoljnopolitičkom priručniku američkih jastrebova, čini se da je svet zasnovan na 'užasnim idejama'. Moultonov predlog da se uništi tajvanska infrastruktura za proizvodnju čipova i sklonost Zelenskog terorizmu i eskalirajuća retorika nisu ništa novo. Sa nedavnim prljavim ratom CIA-e u Siriji i podrškom SAD terorizmu protiv vlada i pokreta saveznika Moskve tokom Hladnog rata, vidi se da su u Vašingtonu takve taktike pravilo, a ne izuzetak", zaključio je "Sputnik internešnel".

 

image