Svet

Šta je Stoltenberg radio u Jadranskom moru?

Demonstracija sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi, kaže generalni sekretar NATO-a
Šta je Stoltenberg radio u Jadranskom moru?© Tanjug / AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je nosač aviona američke mornarice "Džordž H. V. Buš", koji se nalazi u Jadranskom moru, saopštio je NATO.

Nosač aviona koji trenutno predvodi NATO vežbu "Udar Neptuna 2022", po Stoltenbergovim rečima, svakog dana "šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja".

"Udar Neptuna 2022" podrazumeva raspoređivanje snaga zapadne vojne alijanse, čime se testira spremnost za odvraćanje i odbranu širom evroatlantskog područja.

U vežbi učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku.

Stoltenberg je ovo nazvao savršenim primerom transatlantske veze – Evrope i Severne Amerike, koje rade zajedno u NATO-u, i dodao da vojno raspoređivanje "demonstrira našu sposobnost da brzo ojačamo naše saveznike i projektujemo moć širom Alijanse". 

Stoltenberg je dodao da NATO snage "pomažu da se spreče bilo kakve pogrešne procene slanjem jasne poruke: NATO će štititi i braniti svaki pedalj savezničke teritorije".

Generalni sekretar se osvrnuo i na nedavno upozorenje Moskve da Ukrajina priprema da upotrebi radiološku "prljavu bombu" na sopstvenoj teritoriji i poručio da NATO saveznici odbacuju tu "očigledno lažnu tvrdnju".

"Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju situacije", istakao je Stoltenberg.

Takođe, osudio je vojnu podršku Irana Rusiji i poručio da "nijedna zemlja ne bi trebalo da pomaže agresoru u nelegalnom ratu". Istovremeno je pozdravio sankcije saveznika i EU Teheranu.

image