Svet

Rusi u Belgorodu zaplenili i jedno poljsko oklopno vozilo

Ovakve oklopljake Poljaci su prošle godine slali Kijevu
Rusi u Belgorodu zaplenili i jedno poljsko oklopno vozilo© Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Ruska vojska zaplenila je deo opreme koju su koristili diverzanti u Belgorodskoj oblasti, a među ulovljenim "kapitalcima" našlo se oklopno vozilo poljske proizvodnje.

Na internetu je, naime, objavljen snimak na kome se vide zaplenjena vozila, a među njima su blindirani automobili i kamioni "humve" američke proizvodnje, uključujući i vozilo proizvedeno u Poljskoj.

Oklopnjaci ovog tipa, kako Tanjug navodi pozivajući se na portal "Interija", proizvode se od 2004. godine i koristi ih prvenstveno vojna policija za patrolne i interventne zadatke.

Zanimljiv je podatak da je, iako vlasti u Kijevu naglašavaju da nemaju "direktne veze" sa napadima u Belgorodskoj oblasti, određen broj ovih oklopnih vozila Poljska prošle godine predala Ukrajincima.

"Kao što znate, tenkovi se prodaju ruskim vojnim kupcima, a paravojne partizanske jedinice čine ruski državljani. Danas su se ti građani Rusije vratili kući, spremni da se bore za oslobođenje Rusije od Putinovog unutrašnjeg okupacionog režima“, gotovo komično tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

 Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, saopštilo je da je po okončanju antiterorističke operacije u Belgorodu, deo grupe nacista proteran na teritoriju Ukrajine, likvidirano  više od 70 terorista, a uništena četiri borbena vozila pešadije i još pet "pikap" vozila.

image
VV inauguration
banner