Rusija

Šojgu upozorava: Ubuduće oštro i žestoko odgovaramo na napade ukrajinskih ekstremista

U toku antiterorističke operacije, udarom avijacije, artiljerijskom vatrom i akcijama jedinica koje pokrivaju državnu granicu Zapadnog vojnog okruga, sprečene su da napreduju i uništene nacističke formacije, kazao je ruski ministar
Šojgu upozorava: Ubuduće oštro i žestoko odgovaramo na napade ukrajinskih ekstremistawww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Rusija će na napade ukrajinske vojske u budućnosti da reaguje izuzetno oštro, proučio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku ruskog Ministarstva odbrane.

"U toku antiterorističke operacije, udarom avijacije, artiljerijskom vatrom i akcijama jedinica koje pokrivaju državnu granicu Zapadnog vojnog okruga, sprečene su da napreduju i uništene nacističke formacije. Preostali nacisti su potisnuti na teritoriju Ukrajine, gde smo nastavili da im nanosimo udare dok ih nismo potpuno eliminisali", rekao je Šojgu.

Uništeno je više od 70 ukrajinskih terorista tokom antiterorističke operacije u Belgorodskoj oblasti, kao i više oklopnih vozila ukrajinske vojske.

Na takve napade ubuduće će se reagovati izuzetno oštro, upozorio je ruski ministar odbrane.

Ukrajinska diverzantska grupa je u ponedeljak ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti. Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak po šest članova, jedan od njih je teroristički napad.

U napadu ukrajinskih diverzanata na Belgorodsku oblast je povređeno nekoliko civila.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske nacističke formacije, koje su izvršile invaziju na Belgorodsku oblast poražene, a ubijeno je više od 70 terorista.

Rusija priprema vojsku za rad sa novom opremom

Oko 5.000 specijalaca je obučeno za korišćenje visokotehnološke opreme, kao što su tenkovi T-90M "proriv", BMP-2M sa borbenim modulom "berežok", BMP-3, kao i raznih dronova, rekao je ruski ministar odbrane.

"Od početka Specijalne vojne operacije obučeno je više od 120.000 vojnika. Više od 21.000 specijalaca je obučeno za grupisanje trupa i novoformiranih formacija i vojnih jedinica. Oko 5.000 njih obučeno je za upotrebu visokotehnoloških modela naoružanja", precizirao je minista.

Centri za obuku Ministarstva odbrane Rusije ne samo da izvode individualnu obuku, već obučavaju u posade tenkova i borbenih vozila, dodao je.

Iako je primetno opterećenje obrazovne mreže, to ni na koji način ne utiče na kvalitet obrazovnog procesa, kazao je Šojgu i dodao da je potrebno prilagoditi programe obuke, tako da se u obzir uzme iskustvo stečeno u Specijalnoj vojnoj operaciji (SVO).

"Vojnici moraju da ovladaju novim tehnikama borbe, da budu u stanju da efikasno koriste oružje, poznaju taktiku i opremu neprijatelja da bi se tome vešto suprotstavili", rekao je Šojgu.

Biće nastavljen sistematski rad na sprovođenju socijalnih garancija za vojnike i članove njihovih porodica koji učestvuju u SVO, obećao je ruski ministar.

"Komanda vojnih jedinica i lokalne samouprave sada posebnu pažnju posvećuje porodicama vojnika. Članovi Junarmije, boračkih organizacija i ženskih saveta uključeni su u pružanje pomoći vojnicima", kazao je i dodao da dodatnu pomoć pružaju dobrotvorne fondacije i javne organizacije.

"U skladu sa odlukom predsednika Ruske Federacije, osnovan je Državni fond za podršku učesnicima u SVO 'Branilac otadžbine'", podsetio je ministar.

Za Ministarstvo odbrane Rusije važno je da vojnici u zoni SVO znaju da su njihove porodice i prijatelji pod zaštitom države, nagalsio je Šojgu.

"Ranjenim vojnicima i porodicama poginulih pruža se jednokratna pomoć u iznosu od tri do pet miliona rubalja, otplaćuju se krediti ili se obezbeđuju kreditne olakšice", podsetio je Šojgu.

Prema ministrovim rečima, usvojena su 63 normativna pravna akta kojima su značajno proširena prava učesnika SVO i njihovih porodica, utvrđen je status borca i dodeljene su dodatne novčane isplate, uključujući i za posebna odlikovanja u obavljanju vojnih zadataka.

image
VV inauguration
banner