Svet

Amerika upozorila Ukrajinu: Ne napadajte Rusiju našim oružjem

Vašington je od Kijeva dobio uveravanja da će poštovati želju SAD
Amerika upozorila Ukrajinu: Ne napadajte Rusiju našim oružjem© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena u razgovoru sa ukrajinskim vlastima ponovila je da ne podržava napade na rusku teritoriju, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju - ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo, a tek ne želimo da se bilo kakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju", rekao je Kirbi za Si-En-En.

On je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uveravanja da će poštovati želju SAD.

"Takođe, prilično smo jasni i kad kažemo da želimo da Ukrajina može da bude sposobna da se odbrani, jer je pod napadom. Imaju pravo da se bore. Međutim, otvoreno kažemo da ne želimo da rat eskalira, pustoš i nasilje su već pogodili ukrajinski narod", dodao je Kirbi.

U toku razgovora sa Ukrajincima nisu spominjane nikakve "posledice" po Ukrajinu, već su bili "jednostavno ponavljanje" američkog stava, istakao je Kirbi.

Prethodno je Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su uništene ukrajinske nacionalističke diverzantske formacije koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti, u pograničnom pojasu prema Ukrajini, kao i da je tom prilikom ubijeno više od 70 terorista, uništena četiri oklopna vozila i još pet vojnih kamioneta proizvedenih u SAD.

Snimci nekih od uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane pokazuju vojnu opremu američke proizvodnje, poput vojnih kamiona Hamvi.

image
VV inauguration
banner