Svet

Dejvid Kameron: Slanje NATO vojnika u Ukrajinu je opasno

Britanski ministar spoljnih poslova je izjavio da će fokus njegove države biti dalja isporuka naoružanja Ukrajini i popuna sopstvenih zaliha
Dejvid Kameron: Slanje NATO vojnika u Ukrajinu je opasnoGetty © Sean Gallup

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije izrazio je protivljenje ideji o slanju vojnika iz NATO zemalja u Ukrajinu, kako bi se borili protiv ruske vojske. 

Govoreći za "Skaj njuz" u petak, Dejvid Kameron je izjavio da će UK nastaviti da isporučuje Kijevu naoružanje i fokusirati se na popunu sopstvenih zaliha, što je "nacionalni prioritet".

"Ali ja ne želim NATO vojnike u državi (Ukrajini), jer smatram da će to biti opasna eskalacija", rekao je ministar spoljnih poslova i dodao:

"Obučili smo, ja mislim, gotovo 600.000 ukrajinskih vojnika".

Podsećanja radi, 2. maja francuski predsednik Emanuel Makron je ponovo izjavio da ne isključuje potencijalno razmeštanje trupa u Ukrajini.

"Ne smemo isključiti ništa jer je naš cilj da Rusija ne sme da pobedi u Ukrajini", rekao je Makron za "Ekonomist".

Francuski predsednik je naglasio i da bi pitanje o "NATO čizmama na terenu" bilo pokrenuto ako "Rusi probiju liniju fronta" i ako "Kijev zatraži pomoć".

Britanski ministar spoljnih poslova nije jedini koji je izrazio protivljenje ideji francuskog predsednika, pa je tako i njegov mađarski kolega Peter Sijarto izjavio:

"Odlučili smo da moramo učiniti sve da izbegnemo direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije. Ako država članica NATO-a pošalje trupe u Ukrajinu, to će značiti direktan sukob sa Rusijom, a to znači treći svetski rat".

image