Svet

Obećanje, ludom radovanje: Ranjeni Ukrajinci u Nemačkoj ipak plaćaju lečenje?

Ranjenici koje šalje Kijev ipak moraju da ispune neke uslove da bi bili oslobođeni medicinskih troškova
Obećanje, ludom radovanje: Ranjeni Ukrajinci u Nemačkoj ipak plaćaju lečenje?© Sean Gallup/Getty Images

Obećanje Nemačke da će snositi troškove lečenja ranjenih Ukrajinaca, zapravo je – "ludom radovanje", budući da "Politiko" saznaje da bolničke račune ponekad plaćaju neprofitne grupe, ili čak i sami vojnici.

U Nemačku je na lečenje stiglo oko 750 ranjenih, dok je u EU primljeno oko 2.250 pacijenata iz Ukrajine.

Neki od nemačkih gostiju ipak su morali da sa sobom ponesu novčanik, jer, kako objašnjavaju iz grupe "Medi ker habs Kijev", revizija njihovih slučajeva u ovoj državi može da se razvuče i na nekoliko nedelja, što same ranjenike, pa i bolnice ostavlja u neizvesnosti oko toga ko će na kraju dati pare.

Ponekad, dodao je portparol ove organizacije, to znači i da su ovi Ukrajinci "odleteli u Nemačku pod lažnim obećanjima".

Stvar je u tome što Nemci, uprkos obećanju brzog, lakog i besplatnog pristupa visokokvalitetnoj nezi, u svakom pojedinačnom slučaju proveravaju da li osoba ima pravo na socijalna davanja. A to može da potraje i nekoliko nedelja, pošto nemački fondovi socijalne zaštite lečenje pokrivaju samo kada ranjeni Ukrajinac ima dozvolu da ostane u zemlji.

Medicinar zaposlen u bolnici u Berlinu, "Politiku" je ispričao za slučaj jednog ukrajinskog oficira kome je obavljena amputacija. Obećano mu je da će u Nemačkoj za četiri nedelje dobiti protezu i da za to neće platiti. Čak četiri nedelje trebalo je da prođe da bi ovaj čovek bio registrovan u centru za prijem ukrajinskih izbeglica u Berlinu, i za sve to vreme on je u bolnici bio bez broja zdravstvenog osiguranja. Usledile su duge provere imovine ovog pacijenta i njegove supruge, a jedan lokalni zvaničnik predlagao je čoveku čak i da medicinsku pomoć zatraži preko ambasade - od same ukrajinske vojske.

Odeljenje za socijalne usluge, zatim se proglasilo nenadležnim, a vojnika prebacilo u lokalni centar za zapošljavnje. Tek posle više od tri meseca u Nemačkoj, vojnik koji je u Berlin stigao samo sa rancem, vratio se u Ukrajinu sa protezom. Bolničko lečenje je pokrilo nemačko zdravstveno osiguranje, ali troškovi proteze i ugradnje još nisu plaćeni.

Iz kancelarije Olafa Šolca za "Politiko" su rekli da "troškovi padaju na teret države samo ako su ispunjeni preduslovi u skladu sa odredbama Kodeksa o socijalnom osiguranju", kao i da se "pitanje pokrića troškova određuje u svakom pojedinačnom slučaju".

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da "sve izbeglice kojima je potrebna pomoć i evakuisani pacijenti iz Ukrajine, odnosno, i vojno osoblje, imaju pravo na beneficije i pristup zakonskom zdravstvenom osiguranju". Odgovornost je, kako ovo ministarstvo ističe, na lokalnim vlastima i centrima za zapošljavanje.

Lokalne vlasti, kako je rečeno, uskratile su pomoć ukrajinskim vojnicima u "nekoliko pojedinačnih slučajeva", a trenutno se na saveznom i državnom nivou razmatra o tome kako, u interesu oštećenih, postupiti u takvim situacijama, u interesu oštećenih.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tražio je ranije uveravanja od svog berlinskog kolege da će Ukrajina moći da bezbedno pošalje ranjene vojnike u nemačku prestonicu, znajući da će njihovi medicinski troškovi biti pokriveni. Ali dok je gradonačelnik Berlina Kaj Vegner obećao da će grad platiti za takav tretman, rešenje na nivou čitave države se još i ne nazire. 

Vlada Berlina saopštila je da će se o "daljim oblicima podrške" razgovarati sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom "u bliskoj budućnosti".

Na pitanje da li je nebirokratsko nacionalno rešenje izvodljivo, ministarstvo odbrane, koje se stara o vojnim bolnicama uključenim u ovaj problem, odgovorilo je da je rešenje "za pokrivanje troškova u interesu svih nas", ali da njegovo pronalaženje ipak nije njihova odgovornost.

image