Svet

EU će Ukrajini ponuditi bezbednosne garancije u budućnosti

Članice EU nude podršku koja bi trebalo da Ukrajini pomogne da se odbrani u dužem vremenskom roku, ali neutralne saveznice traže razjašnjenje šta se konkretno podrazumeva pod obavezama koje blok preuzima na sebe
EU će Ukrajini ponuditi bezbednosne garancije u budućnosti© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija ponudiće Ukrajini "buduće bezbednosne garancije" u sklopu dogovora oko dugoročnih obećanja za Kijev.

Rasprave oko obaveza koje bi EU mogla da preuzme na sebe prema Ukrajini uključene su u nacrt zaključaka današnjeg sastanka lidera EU i dolaze nakon skromnog napretka Ukrajine u ofanzivi i oružane pobune grupe "Vagner" u Rusiji, koje su naterale članice EU da ponovo razmotre koji je nivo podrške potreban Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms".

Članice EU Francuska i Nemačka, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, predvodile su napore da se dogovore bilateralni bezbednosni aranžmani koji bi obezbedili Ukrajini dugoročno finansiranje, snabdevanje vojnom opremom, obuku i obaveštajnu podršku koja bi trebalo da im pomogne u odbijanju ruskih napada i zaštiti ih od budućih, navodi se u tekstu.

Iako je to znatno manje od zajedničke odbrane koja bi išla uz članstvo u NATO-u, obećanja su osmišljena tako da uliju Kijevu poverenje u nastavak zapadne podrške. Predložena deklaracija EU, koju je osmislila Francuska, cilja na to da pošalje jasan politički signal Ukrajini i Rusiji, kaže diplomata koji je bio uključen u ove razgovore. Takođe, ona bi trebalo da pokaže da blok EU ima svoje mesto u širem bezbednosnom okviru osmišljenom da zaštiti Ukrajinu, rekao je drugi zvaničnik.

Sa dokumentom se nisu složile Irska, Malta i Austrija, neutralne države koje su želele razjašnjenje šta će obaveze podrazumevati, napominje neimenovani izvor upućen u diskusije.

U nacrtu u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid, navodi se da su članice EU "spremne da doprinesu, zajedno sa partnerima, budućim bezbednosnim garancijama prema Ukrajini, koje će pomoći Ukrajini da se odbrani u dužem vremenskom roku, odvrati agresivne pokušaje i odupre se pokušajima destabilizacije".

Dodaje se da će se raditi na tome da se "brzo razmotre načini takvog doprinosa", uzimajući u obzir "bezbednost i odbrambenu politiku određenih država članica", što je referenca na neutralne države.

Tekst može biti promenjen pre usvajanja.

Neke države članice napomenule su da je ideja obaveza, odnosno garancija, vrlo široko definisana i da zahteva formalnije određenje.

"Već činimo mnogo po pitanju bezbednosnih obaveza", rekao je jedan diplomata EU, misleći na finansijsku pomoć Kijevu i inicijative da joj se obezbede dodatne količine municije. Upitana o ovim obavezama, estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da svaki pojedinačni saveznik treba da odluči šta može.

"Ali je važno da kažemo da je to uobičajeni način. Radimo na tekstu, ne želimo prazne, šuplje reči", rekla je Kalas.

Jedan viši evropski diplomata rekao je da će "ishod ofanzive uticati na sve što se radi u pogledu Ukrajine i svesni smo toga... finansiranje, podrška, politička uključenost i što je najvažnije mirovni pregovori koji stižu, svidelo se to nama ili ne".

image