Svet

"Doktor Propast": Treći svetski rat je već počeo

Svet će biti podeljen na dva dela, predviđa ekonomista Nurijel Rubini
"Doktor Propast": Treći svetski rat je već počeowww.globallookpress.com © Javier Rojas/Keystone Press Agency

Profesor Njujorškog univerziteta, ekonomista Nurijel Rubini ocenio je u intervjuu za "Špigl" da je "treći svetski rat praktično već počeo", pre svega u Ukrajini i sajber prostoru.

Rubini, koji je rekao da više voli titulu "doktor Realista" od "doktor Propast", pozvao se na govor istoričara Nila Fergusona koji je rekao da bi ekonomska kriza nalik onoj iz 1970-ih bila srećna okolnost u poređenju sa ratom iz 1940-ih.

"Bio sam u Vašingtonu na sastanku MMF-a. Ekonomski istoričar Nil Ferguson je u svom govoru rekao da ćemo imati sreće ako budemo imali samo ekonomsku krizu kao 1970-ih – a ne rat kao 1940-ih. Stručnjaci za nacionalnu bezbednost bili su zabrinuti zbog toga što se NATO umešao u rat između Rusije i Ukrajine, a Iran i Izrael su na putu sukoba. I baš jutros sam pročitao da Bajdenova administracija očekuje da će Kina napasti Tajvan pre nego kasnije. Iskreno, treći svetski rat je već počeo, svakako u Ukrajini i sajber prostoru", rekao je Rubini.

Sukob Vašingtona i Pekinga podiže tenzije, rekao je on i podsetio da su Sjedinjene Države zabranile izvoz određenih poluprovodnika u Kinu, kao i da SAD pritiskaju Evropu da prekine trgovinske odnose sa tom zemljom što, smatra on, neće biti moguće zbog nacionalne bezbednosti.

"Trgovina, finansije, tehnologija, internet: Sve će biti podeljeno na dva dela", rekao je on.

Rubini je pobrojao i prioritete svetskih političara preplavljenih brojnim krizama.

"Naravno, moraju da vode računa o Rusiji i Ukrajini pre nego što se pobrinu za Iran i Izrael ili Kinu. Ali kreatori politike takođe treba da razmišljaju o inflaciji i recesiji, odnosno stagflaciji. Evrozona je već u recesiji i mislim da će ona biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore. Čini se da je pandemija obuzdana, ali bi se uskoro mogle pojaviti nove varijante kovida. A klimatske promene su usporena katastrofa koja se ubrzava", rekao je on.

Profesor je u razgovoru izrazio sumnju da će politički sistemi u SAD i Evropi moći da se izbore sa problemima, što će dovesti do uspona desničarskih vlada ili autoritarnih sistema.

"Zabrinut sam. Demokratije su krhke pod velikim šokovima", rekao je on.

Nurijel Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008. godine, kada ga je Volstrit i prozvao "doktor Propast".

image