Svet

Hilari Klinton traži da Donald Tramp plati njene sudske troškove

Pravni tim Klintonove opisao je Trampovu tužbu kao "politički trik"
Hilari Klinton traži da Donald Tramp plati njene sudske troškovewww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency File/Wiese/face to face

Nekadašnja državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton traži od Federalnog suda da naloži bivšem predsedniku Donaldu Trampu da joj isplati sudske troškove nastale tokom tužbe koju je podneo 2016. godine.

Tokom pomenutog sudskog procesa, Tramp je Klintonovu optužio da je učestvovala u zaveri za potkopavanje njegove predsedničke kampanje, tvrdeći da je bio u dosluhu s Rusijom.

Pravni tim Klintonove opisao je Trampovu građansku tužbu, koja je odbačena ranije ove godine, kao neozbiljnu i "politički trik".

"Razuman advokat nikada ne bi podneo ovu tužbu, a kamoli nastavio da je goni nakon što su zahtevi više optuženika za odbacivanjem istakli njene temeljne nedostatke", poručili su advokati bivše kandidatkinje za predsednika SAD.

Tramp je u martu podneo građansku tužbu, navodeći da su Klintonova, Demokratski nacionalni odbor, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i više desetina drugih organizovali zlonamernu zaveru kojom su njegovu kampanju optužili za dosluh s Rusijom, u nameri da nanesu štetu njegovim izbornim rezultatima. Prema rečima bivšeg predsednika SAD, pomenute glasine koštale su ga više od 24 miliona dolara.

Advokati Klintonove mesecima su tvrdili da je Trampova tužba politički motivisana, a sudija koga je u septembru imenovao bivši predsednik i suprug Hilari Bil Klinton odbacio je tužbu, opisavši je kao "politički manifest". On je tada ocenio da je tužba, "koja je nepotkrepljena zakonom nametnula značajan teret kako optuženima, tako i sudu".

Trampova advokatica Alina Haba oštro je demantovala navode Klintonove, opisavši ih kao politički motivisane.

"Ovaj zahtev, prikladno podnet nedelju dana pre izbora, nije ništa drugo do prikriveni pokušaj dobijanja političkih poena", istakla je Haba u pisanoj izjavi.

image