Svet

Makronov šamar Americi: Kako je iz Brisela izbacio kadar Vašingtona

Nakon nedelju dana, i žestokog javnog protivljenja predsednika Francuske Emanuela Makrona, američki ekonomista Fiona Skot Morton je povukla kandidaturu
Makronov šamar Americi: Kako je iz Brisela izbacio kadar Vašingtona© Tanjug/AP Photo/Francois Walschaerts

Imenovanje birokrata u Evropskoj uniji uglavnom je tehnička stvar, međutim, Brisel je pokušao da od američkog kadra napravi jednog od svojih najmoćnijih ekonomista.

Za svega nekoliko dana izbor američkog eksperta za borbu protiv monopola Fione Skot Morton za vodećeg ekonomistu EU za konkurenciju pretvorio se u veliku geopolitičku grešku zbog koje je Francuska pokrenula rezervnu akciju protiv EU i dovela u pitanje status jedne od najviših činovnika Brisela, komesarke za konkurenciju i potpredsednice Evropske komisije Margarete Vestager.

Pobedila je Francuska, navodi "Politiko". Nakon nedelju dana, i žestokog javnog protivljenja predsednika Francuske Emanuela Makrona, Mortonova je preventivno povukla kandidaturu.

Ovo povlačenje označava pobedu Francuske, i predstavlja podsetnik na ogromnu moć koju Francuska ima u EU. Međutim, ovo može biti štetan korak za Vestager. Njen nesrećni potez da imenuje Mortonovu dolazi u trenutku kada pokušava da dobije političku podršku za imenovanje na čelo Evropske investicione banke. Iako Francuska nema pravo veta, njena podrška je svakako ključna.

Iako je izgledalo da se čitava afera oko Mortonove zbila u samo nekoliko dana, zapravo se polako razvijala mesecima, samo to niko nije primetio, piše "Politiko".

Događaji su se nizali od početka marta, kada se sastao Kolegijum komesara, grupe od 27 komesara zemalja članica EU uključujući i Vestager, da raspravlja o imenovanju novog glavnog ekonomiste zbog očekivanog penzionisanja Pjera Režiboa.

Tim Vestagerove je najavio da će odbaciti pravila koja zahtevaju da kandidat bude državljanin EU. Zvaničnici bliski procesu insistiraju na tome da ta izmena nije načinjena kao ustupak da bi se olakšalo imenovanje Mortonove, već da bi se obezbedio najbolji izbor kandidata.

Grupa nevladinih organizacija takođe je pisala Evropskoj komisiji protiveći se predloženom imenovanju. Tek kada se kolegijum komesara sastao 11. jula i odobrio imenovanje, Francuska se pobunila.

Francuski komesar za EU, šef tržišta Tjeri Breton, reagovao je besno. Trudio se da stvori koaliciju koja podržava francusku stranu i obezbedio potpise pet komesara u pismu protiv imenovanja.

Francuska briga bila je prvenstveno vezana za nacionalnost, odnosno postavljanje Amerikanke na tako visoko političko mesto, imajući u vidu da je Mortonova ranije radila za velike američke tehnološke kompanije.

Ovo pitanje je preraslo u ogromnu vest u domaćoj francuskoj javnosti, liderka krajnje desnice Marin Le Pen i šef krajnje levice Žan-Lik Melanšon osudili su imenovanje.

Makron je svoj stav rekao na samitu u Briselu, osudivši imenovanje, što je zapečatilo sudbinu Mortonove.

"Politiko" upozorava da povlačenje imenovanja ne mora biti jedina posledica. Trajnu štetu može da pretrpi Vestager, jer je njen tim trebalo da kaže francuskoj vladi da razmatraju kandidaturu Mortonove.

Za dansku komesarku, kontroverza nije mogla da dođe u gorem trenutku, jer je trebalo da se bori za čelnu poziciju u Evropskoj investicionoj banci. Kandidatima je potrebna podrška odbora guvernera banke, koga u suštini čine ministri finansija 27 zemalja članica.

O toj temi je trebalo da se raspravlja u septembru, kada se ministri finansija okupe. Kandidatura Vestagerove nije osigurana, navodi "Politiko" pozivajući se na svoje izvore.

Spekuliše se u vezi sa Nadiom Kalvinjo, španskom ministarkom ekonomije, koja bi mogla sa ostane bez funkcije nakon održanih izbora u Španiji. Ona se ranije kandidovala za predsednicu Evrogrupe, koju čine ministri finansija iz zemalja koje koriste evro.

image