Svet

Bajden želi da predupredi novu krizu: Traži rešenje da se spreči postavljanje granice duga

Radna grupa bi, između ostalih potencijalnih promena, trebalo da ispita akcije koje bi Kongres mogao da preduzme kako bi rizik od neizvršenja obaveza postao 'stvar prošlosti
Bajden želi da predupredi novu krizu: Traži rešenje da se spreči postavljanje granice dugaGetty © Anna Moneymaker

Američki predsednik Džozef Bajden zamolio je grupu pomoćnika da istraže "sve pravne i političke opcije" kako bi sprečili još jedno zaustavljanje limita duga, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Pre mesec dana, predsednik demokrata potpisao je dvostranački sporazum nakon mučnih pregovora sa predsednikom republikanskog Predstavničkog doma Kevinom Makartijem koji su za dlaku sprečili krizu koja je pretila da pošalje Sjedinjene Države u nezapamćenu i ekonomsku krizu bez presedana, prenosi Rojters.

"Radna grupa koju predvode savetnik Bele kuće Stjuart Deleri i Lael Brejnard iz Nacionalnog ekonomskog saveta ispitaće, između ostalih potencijalnih promena, akcije koje bi Kongres mogao da preduzme kako bi rizik od neizvršenja obaveza postao 'stvar prošlosti', navodi se u saopštenju.

Nije bilo odmah jasno da li će komisija, u kojoj nema istaknutih republikanskih zvaničnika, podržati potpuno ukidanje gornje granice duga ili novu pravnu teoriju sa kojom se Bajden poigravao da bi mogao da ignoriše zakonska ograničenja prema 14. amandmanu na Ustav SAD.

"Radna grupa će ispitati potencijalne akcije koje bi Kongres mogao da preduzme kako bi rizik od neizvršenja obaveza postao stvar prošlosti, kao i ustavno zasnovani i drugi pristupi za izbegavanje buduće krize bez akcije Kongresa", navodi se u saopštenju Bele kuće.

U grupi su ministarka finansija Dženet Jelen, državni tužilac Merik Garland, direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće Šalanda Jang i predsedavajući Saveta ekonomskih savetnika Džared Bernstin.

"Radna grupa će se, između ostalih, konsultovati sa četiri pravnika, uključujući profesora emeritusa Lorensa Triba sa Pravnog fakulteta Harvard i glavnog globalnog ekonomiste Morgana Stenlija, Seta Karpentera, na svojoj prvoj sednici", saopštila je Bela kuća.

Ovogodišnji dvopartijski sporazum o gornjoj granici duga održava potrošnju za fiskalnu 2024. na nivou ove godine, omogućavajući povećanje od jedan odsto za fiskalnu 2025. Dogovor je odobrilo 149 republikanaca u Predstavničkom domu - jaka stranačka većina - zajedno sa 165 demokrata. Četrdeset šest demokrata, uglavnom naprednjaka, izjasnilo se protiv sporazuma, rekavši da se njime nameću strogi uslovi rada za siromašne porodice koje primaju pomoć u hrani ili novčanu pomoć i druge koji se suočavaju sa preprekama pri zapošljavanju.

image