Svet

Žurka na račun građana usred krize: EU će raskošnu večeru za birokrate platiti 80.000 evra

Oko 1.300 vladinih radnika iz Evropskog saveta predsednik Šarl Mišel će ove jeseni počastiti raskošnom večerom u Briselu. Imaće priliku da uživaju u večeri od 30 jela, otvorenom baru i plesu na račun građana bloka.
Žurka na račun građana usred krize: EU će raskošnu večeru za birokrate platiti 80.000 evraGetty © Franco Origlia

Evropska unija planira da organizuje večeru u Briselu koja će poreske obveznike koštati 80.000 evra uprkos trenutnoj krizi troškova života širom kontinenta - predsednik Evropskog saveta  Šarl Mišel ugostiće ove jeseni oko 1.300 evropskih funkcionera i počastiti ih raskošnom večerom u Briselu.

Evrokrate će imati priliku da uživaju u večeri od 30 jela, otvorenom baru i plesu na račun građana bloka, koji se bore da sastave kraj s krajem dobrim delom zbog lošeg upravljanja istih tih birokrata.

Prema izveštaju londonskog "Telegrafa", zabava će poreske obveznike koštati više od 81.000 evra (70.000 funti/90.000 dolara), međutim, troškovi bi mogli da porastu i do 85.000 evra u zavisnosti od ugostitelja koji bude odabran za realizaciju ove svečanosti.

Novac, koji će stići direktno iz budžeta Saveta od 650 miliona evra koji finansiraju poreski obveznici, biće isplaćen za dva lokala i četiri barmena, koji će nuditi crvena, bela i penušava vina za koja Savet traži da se "serviraju sa odgovarajućom temperaturom i minimalnim vremenom čekanja".

Večera će se sastojati od niza mesnih, ribljih i vegetarijanskih obroka koji će "prikazati raznovrsnost evropske kuhinje" na bazi švedskog stola, a najmanje 40 konobara će posluživati birokrate.

"Glavni cilj je da se svim učesnicima pruži prijatno veče u multikulturalnoj atmosferi", naveli su iz Saveta.

Događaj u zgradi Justus Lipsius u Briselu, koji je zakazan za oktobar, biće prvi te vrste od pandemije koronavirusa. Prisustvo elitističkim žurkama samo je jedna od bezbroj pogodnosti koje uživaju državni službenici EU, koji takođe uživaju u izdašnim platama i penzijama.

Izvršni direktor briselskog istraživačkog centra Em-Si-Si Frank Furedi ocenio je planiranu zabavu kao događaj van kontakta sa realnošću u svetlu tekuće krize troškova života.

"Nadao sam se da smo videli poslednju od ovih zabava kada su zaustavljene tokom godina kovida, ali one su se vratile. Kao i obično, EU pokazuje svoju potpunu nepovezanost sa običnim ljudima koji pate od krize troškova života, trošeći desetine hiljada na ogromnu zabavu za svoje privilegovano i dobro plaćeno osoblje. Da je ovo privatna organizacija koja koristi svoj novac, ne bih imao problema. Međutim, ovo je institucija EU koja koristi novac poreskih obveznika. To je potpuno nečuveno trošenje resursa dok se obični ljudi bore", rekao je Frank Furedi.

Savet je, sa svoje strane, pokušao da opravda ovu proslavu podatkom da će cena po osobi biti samo sedam evra kada se uračuna novac koji su navodno "uštedeli" tokom prethodne četiri godine, jer takve zabave nisu održane zbog korona virusa. A cena je, zapravo, više od 60 evra po osobi.

image