Svet

Poljska popravlja oštećenu deonicu naftovoda "Družba"

PERN servisi završili su montažu nove linije cevovoda i počeli su zavarivanje, saopštio je poljski operater naftovoda
Poljska popravlja oštećenu deonicu naftovoda "Družba"Getty © Photo by Janos Kummer/Getty Images)

Poljski operater naftovoda "Družba" PERN započeo je zavarivanje dela cevi na mestu oštećenja, saopštila je ta kompanija, prenose "RIA Novosti".

Ranije je objavljeno da je Poljska zaustavila isporuku nafte kroz deo zapadnog dela naftovoda "Družba", kojim se odvija slanje nafte u Nemačku, nakon što je u subotu otkriveno curenje.

"PERN servisi su radili celu noć i završili montažu nove deonice cevovoda i počeli  zavarivanje", navodi PERN u saopštenju.

Dodaje se da se nastavak isporuke nafte Nemačkoj preko oštećene deonice očekuje u utorak.

PERN je prethodno saopštio da drugi delovi "Družbe", uključujući i deo kroz Pomeraniju, koji se koristi za pumpanje sirove nafte u Nemačku, rade normalno.

Poljske rafinerije redovno dobijaju naftu, a ova situacija ne utiče na pristup potrošača energentu, dodao je operater.

Naftovod "Družba", jedan od najvećih naftovoda na svetu, koji je izgradio Sovjetski Savez, naftom snabdeva Poljsku, Nemačku, Mađarsku, Češku i Slovačku. Isporuke ruske nafte preko ovog naftovoda ne podležu sankcijama EU.

Ovaj naftovod kreće iz centralne Rusije, povezuje zapadna sibirska naftna polja sa velikim rafinerijama u Evropi.

On ima kapacitet od više od dva miliona barela nafte dnevno, ali je njegova iskorišćenost veoma smanjena poslednjih meseci zbog pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.

Naftovod "Družba" se deli na dva kraka, od kojih veći, severni krak ide ka Poljskoj i Nemačkoj. Tom deonicom je pumpano oko dva miliona tona, ili 490.000 barela nafte dnevno.

image