Svet

Suša u Španiji prazni rezervoare, građanima ograničena upotreba vode

U Španiji je u prva četiri meseca 2023. godine zabeležen najsušniji početak godine ikada,
Suša u Španiji prazni rezervoare, građanima ograničena upotreba vodeGetty © Photo by Manuel Medir/Getty Images

Artur Duran pokazao je na svoj struk kako bi dočarao nivo vode kojeg se seća od pre dve godine u rezervoaru Darnijus Boadela na severoistoku Španije. Tada je voda bila dovoljno duboka za plovidbu. Sada je duga suša rezervoar skoro sasvim ispraznila.

"Nikada nismo videli ovako nizak vodostaj", rekao je Duran, 79-godišnji lokalni stanovnik, kod rezervoara koji je pun samo 20 odsto, prenosi Rojters.

Ljudi su se sunčali na novootkrivenoj obali rezervoara, gde je izniklo nekoliko vlasi trave. Pojedini posetioci su uzaludno pokušali da veslaju.

Katalonske vlasti su prošle nedelje uvele nova ograničenja za korišćenje vode u 22 sela oko rezervoara, u blizini granice sa Francuskom, budući da presušuju zalihe vode kojom se snabdevaju.

U Španiji je u prva četiri meseca 2023. godine zabeležen najsušniji početak godine ikada, a najviše su pogođene Katalonija i Andaluzija.

Nekoliko toplotnih talasa zabeleženih u Španiji i širom Evrope ovog leta pogoršalo je sušu, snižavajući nivoe u rezervoarima kako je isparavanje i potrošnja vode povećana, rekao je Ruben del Kampo, portparol španske meteorološke agencije AEMET.

image