Svet

Forin ofis izdao upozorenje Britancima: Opasnost od terorističkih napada u Švedskoj

Potencijalne mete su područja koja posećuju stranci, navodi se u saopštenju
Forin ofis izdao upozorenje Britancima: Opasnost od terorističkih napada u ŠvedskojGetty © Michael Campanella / Stringer

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije upozorilo je svoje državljane koji putuju u Švedsku na opasnost od mogućih terorističkih napada.

Preporuka Forin ofisa stigla je posle nekoliko slučajeva spaljivanja Kurana od strane antiislamskih aktivista, što je razbesnelo muslimane.

U ažuriranim putnim uputstvima, Forin ofis je naveo da su švedske vlasti uspešno sprečile nekoliko planiranih napada i izvršile brojna hapšenja.

"Tokom ovog perioda trebalo bi biti na oprezu, usled velike verovatnoće da teroristi pokušaju da izvrše napade u Švedskoj", navodi se u saopštenju i dodaje da su potencijalne mete područja koja posećuju stranci.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Švedske Henrik Landerholm istakao je da ta skandinavska zemlja dobija sve više pretnji posle spaljivanja Kurana.

Landerholm je rekao da su na procenu rizika uticali poslednji primeri poput napada na švedsku ambasadu u Iraku 19. jula, pokušaj napada na ambasadu u Libanu 9. avgusta, kao i pucnjava 1. avgusta na švedski konzulat u Turskoj.

Na osnovu zakona koji štite slobodu izražavanja, u Švedskoj je spaljivanje Kurana dozvoljeno, ali je za muslimane spaljivanje njihove Svete knjige bogohuljenje.

I vlada Sjedinjenih Američkih Država upozorila je američke građane na moguće terorističke napade u Švedskoj.

image
VV inauguration
banner