Svet

Sukob u Ukrajini: Najskuplja operacija u istoriji SAD

Prema proceni Svetske banke, Ukrajini bi, ako bi rat sutra prestao, bilo potrebno još najmanje 600 milijardi dolara
Sukob u Ukrajini: Najskuplja operacija u istoriji SADwww.globallookpress.com © Li Dongxu

Ako bi sutra završio rat u Ukrajini, SAD bi i dalje nastavile da šalju stotine milijardi pomoći Kijevu. Novi predlog zakona, upućen Kongresu, uključuje nastavak vojne pomoći, budžetsku podršku ukrajinskoj vladi, kao i pomoć u rekonstrukciji, piše saradnik Centra za bezbednosnu politiku na Jorktaun institutu Stiven Brajan za sajt "Vipons end stratedži".

Predsednik Džozef Bajden je upravo zatražio još 24 milijarde dolara za podršku Ukrajini, pre svega za vojnu opremu i budžetsku podršku, koja iznosi 7,3 milijarde dolara. Kongres je sve skeptičniji u pogledu finansiranja ovog beskrajnog sukoba, ali ovo je verovatno mala cifra prema onoj koju će Bajden zatražiti posle završetka rata.

Svetska banka je izradila revidiranu procenu za rekonstrukciju, prema kojoj će Ukrajini tokom narednih deset godina biti potrebno još 411 milijardi dolara. To znači da bi, ukoliko bi rat sutra prestao, pomoć za obnovu iznosila najmanje 600 milijardi dolara.

Poređenja radi, rat u Iraku je uključivao program rekonstrukcije od 60 milijardi dolara. Takođe, SAD su potrošile 90 milijardi dolara za podršku Avganistanu.

Nema sumnje da je veći deo američke pomoći Avganistanu pokraden. Osim toga, američka ratna oprema, vredna milijarde dolara, ostala je talibanima. Kao i u slučaju Iraka veći deo pomoći je protraćen, zahvaljujući korupciji i lošem planiranju.

Primera radi, Nemačka se obavezala da će podržavati Ukrajinu sa pet milijardi dolara godišnje. Međutim, nemačka vlada će verovatno uskoro pasti, a to obećanje je bezvredno koliko i marke Vajmarske Nemačke. Većina novca moraće da dođe od "ujaka Sema".

Možda neki u Vašingtonu misle da je jedini izlaz produžavanje rata, zato što, ukoliko se borbe nastave, SAD neće morati da pružaju pomoć u rekonstrukciji. U stvari, to i jeste politika Bajdenove administracije, koja očekuje da će pomoću rata još neko vreme održavati Ukrajinu u životu.

Većina Amerikanaca se protivi pomoći Ukrajini. Uskoro će početi izborni ciklus. Čak i neki kandidati za predsednika, poput Roberta Kenedija Mlađeg, sada govore protiv podrške Ukrajini.

Ukrajina je, naravno, takođe korumpirana zemlja. Ukrajinski političari, uključujući i Zelenskog, već su preneli u inostranstvo deo svog bogatstva.

Ukrajina će biti najskuplja operacija koju su do sada izvele SAD. Posle Drugog svetskog rata, Maršalov plan za rekonstrukciju Evrope koštao je SAD 13,3 milijarde dolara. To je, u današnjim dolarima, iznos od 173 milijarde dolara, što iznosi otprilike trećinu novca namenjenog rekonstrukciji Ukrajine.

Rat će ostaviti mnogo toga za čišćenje. Američka politika prema Ukrajini je prava katastrofa iz mnogo razloga, zaključuje Brajan. Ali sigurno je da predstavlja ogroman i nepodnošljiv trošak za Amerikance.

image