Svet

Klinton spasava demokrate: Podržao Keti Hočul u Njujorku

Bivši američki predsednik pokušava da demokratske birače navede da izađu na glasanje i pomognu u tesnoj trci sa republikancima
Klinton spasava demokrate: Podržao Keti Hočul u NjujorkuGettyimages.ru © David Dee Delgado

Bivši američki predsednik Bil Klinton pojavio se u poslednjem trenutku pred međuizbore kao podrška guvernerki Njujorka Keti Hočul, upozoravajući na "ogromne posledice" ako Demokratska stranka izgubi kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom, prenosi "Ej- Bi- Si".

Jer, Republikanci su prema najnovijim analizama poslednjih nedelja dobili zamah i sada imaju prednost od 1,3 boda u odnosu na demokrate na opštem izbornom listiću za Kongres.

A to je put da osvoje jedan, ako ne i oba doma vlade.

Čak se i u tradicionalno "plavoj" odnosno demokratskoj državi Njujork odvija iznenađujuće teška trka između Hočul i njen republikanskog rivala i Trampovog saveznik Lija Zeldina.

"Šta žele republikanci? Žele da se plašite i da budete ljuti. Poslednja stvar koju žele da uradite jeste da razmislite" rekao je Klinton na mitingu u Bruklinu.

On je demokratama poručio da ne budu obeshrabreni anketama koje pokazuju da pred glasanje gube tlo pod nogama.

"Sve vam ovo govorim jer bi se čitavi izbori mogli svesti na to koliko je velika izlaznost u Bruklinu", rekao je on.

Uprkos Bajdenovoj predsedničkoj pobedi 2020. godine, Demokratska stranka nastavlja da liže rane nakon šokantnog poraza Hilari Klinton 2016. kada je Tramp pobedio uprkos svim anketama.

Ali, američki politički analitičar, Stiv Okun, koji je u Klintonovoj administraciji bio zamenik generalnog savetnika u američkom Ministarstvu saobraćaja, rekao je da prezime Klinton i dalje ima veliku težinu u uporištima Demokratske stranke poput Njujorka.

"Misija Bila Klintona je da natera demokratsku bazu da izađe na glasanje. Malo je ljudi koji poput njega imaju moć da to urade. On ostaje jedan od najefikasnijih glasnogovornika za Demokratsku stranku, a takođe može sa kredibilitetom da govori o spoljnopolitičkim posledicama izbora, uključujući neophodnu američku podršku Ukrajini", rekao je Okun.

Dok Klinton Hočulovoj daje podršku u Njujorku trojica bivših i sadašnjih predsednika, odnosno Bajden, Tramp i Barak Obama vode kampanju u Pensilvaniji u ključnoj međuizbornoj trci za Senat između demokrate Džona Fetermana i republikanskog lekara Mehmeta Oza.

Inače sam Klinton pretrpeo je svojevremeno težak poraz na međuizborima 1994. pošto su demokrate izgubile 54 mesta.

Tada je imao rejting od 46 odsto, što je znatno više od Bajdenovih 40 odsto.

I Klintonova supruga pre nekoliko dana se na bini pridružila Keti Hočul, pojavivši se sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris. Narednih dana u njenoj kampanji trebalo bi da se u obližnjem Jonkersu pojavi i predsednik Džozef Bajden.

image