Svet

Šveđani razmatraju zabranu spaljivanja Kurana: Bezbednost zemlje ugrožena

Neophodna je revizija Zakona o javnom redu, poručio švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom
Šveđani razmatraju zabranu spaljivanja Kurana: Bezbednost zemlje ugroženawww.globallookpress.com © Mubashir Hassan/Keystone Press Agency

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je danas da bi u toj zemlji moglo doći do zabrane spaljivanja Kurana.

"Kada vidimo da je bezbednost kraljevstva ugrožena ne možemo da se uzdržimo od uvođenja određenih mera. Revizija Zakona o javnom redu je neophodna jer je ugrožena bezbednost zemlje", poručio je Bilstrom.

Ukoliko bi došlo do promene zakona, to bi podrazumevalo uvođenje zabrane za paljenje Kurana, što trenutno nije moguće, prenosi švedski javni servis SVT.

"Mislim da većina švedskog naroda pozdravlja to što vlada veoma ozbiljno shvata pitanja koja se tiču bezbednosti kraljevine", naveo je Bilstrom.

Sa druge strane, lider Švedskih demokrata (SD) Džimi Akeson tvrdi da bi promena zakona mogla da ugrozi pravo na slobodu izražavanja.

On smatra da je švedska vlada poklekla pod pritiscima muslimanskog sveta.

"U ovoj situaciji je neprihvatljivo čak i razmatranje izmena zakona. To bi bio ustupak usled iznuda i pretnji", ocenio je Akeson.

image
VV inauguration
banner