Svet

Nestašica lekova u Francuskoj i Nemačkoj: Situacija je zabrinjavajuća

Iz Udruženja farmaceuta Severne Rajne zahtevaju da se snabdevanje lekovima stavi u fokus i da država za to snosi odgovornost, a da "ekonomija sada mora da ode u drugi plan"
Nestašica lekova u Francuskoj i Nemačkoj: Situacija je zabrinjavajućawww.globallookpress.com © Annette Riedl

Nestašice u snabdevanju lekovima u Nemačkoj su velike, a prema podacima Udruženja farmaceuta, svakodnevno je pogođeno 1,5 miliona građana, piše "Špigl". 

Mnogi od njih su poslednjih meseci osetili nestašicu, pa su zvali su apoteke ili tražili od lekara da im prepišu alternativne antibiotike, pošto nisu mogli da nađu prvobitno prepisane preparate.

Iz Udruženja farmaceuta Severne Rajne upozoravaju da je snabdevanje povremeno ugroženo, pre svega kada su u pitanju antibiotici, kojih trenutno nema dovoljno, a moraju brzo da stignu do pacijenta.

Predsednik Udruženja Tomas Prejs zahtevao je da se snabdevanje lekovima stavi u fokus i da država za to snosi odgovornost, a da "ekonomija sada mora da ode u drugi plan".

Savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah najavio je da će u jesen i zimu  preduzeti mere protiv nestašice lekova za decu. O tome će na sastanku u Berlinu razgovarati predstavnici lekara, apoteka i farmaceutske industrije. 

On je već istakao da bi mogla da nastane napeta situacija sa snabdevanjem antibioticima i drugim lekovima. Prošle zime, posle talasa zaraza, eskalirali su, između ostalog, problemi sa snabdevanjem sirupima za temperaturu i za kašalj.

S obzirom na približavanje hladne sezone, Federalni zavod za lekove i medicinska sredstva već je objavio "hitnu listu" 30 dečijih lekova koji bi trebalo prioritetno da se nabave.

Glavni fokus je na brzim, kratkoročnim merama predostrožnosti, navodi "Špigl". U tom cilju, krajem jula stupio je na snagu zakon protiv nestašice. On obavezuje na stvaranje višemesečnih zaliha lekova koji se najčešće koriste, što bi služilo kao sigurnosni tampon. Zakonu, ipak, treba vremena da stupi na snagu. 

Nemačko društvo za dečju i adolescentnu medicinu nedavno je upozorilo da briga o deci treba da bude "otporna na zimu". Oni su zabrinuti da bi nestašice mogle da se ponove i u predstojećoj sezoni infekcija. 

Francuska: Nestašice su trajne, to je zabrinjavajuće

Slični problemi javljaju se i u Francuskoj. Skoro svaki dan se na listi (ne)dostupnih lekova koju ažurira Nacionalna agencija za bezbednost lekova (ANSM) pojavljuje novi medikament, navodi "Mond".

Prošlu zimu je obeležila nestašica amoksicilina i paracetamola koja je izazvala veliku pažnju, a situacija je i sada daleko od idealne.

Poslednjih nedelja, nikada nije bilo teže doći u apotekama do flekanida, antiaritmičkog leka koji je važan za oko 380.000 ljudi koji pate od poremećaja srčanog ritma. 

Filip Beset, predsednik Federacije farmaceutskih sindikata Francuske, kaže da su prekidi u snabdevanju postali pošast koja pogađa sve vrste lekova.

"Nestašice su trajne, to je zabrinjavajuće", kažu iz glavnog sindikata lekara opšte prakse.

Iz Nacionalne agencije za bezbednost lekova ističu da su ovog leta tenzije nastavile da rastu, posebno u vezi sa kardiološkim lekovima. 

Flekanid je samo najnoviji u nisu lekova koji nedostaju, a reč je o leku čiji bi prekid korišćenja verovatno ugrozio vitalnu prognozu pacijenta u kratkom ili srednjem roku. 

Iz Agencije poručuju da, ipak, ne mogu da prave poređenje i da je nedostatak bilo kog leka problematičan. 

image