Svet

Do sad su molili, a sad tuže: Kijev tužio zapadne kompanije jer mu nisu isporučile oružje

Dve evropske kompanije nisu isporučile robu, niti su vratile avans, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane
Do sad su molili, a sad tuže: Kijev tužio zapadne kompanije jer mu nisu isporučile oružjeGetty © Paula Bronstein

Ukrajinska vlada je preduzela pravne mere protiv najmanje dve zapadne vojne firme koje nisu ispunile ugovore o opremi ili ponudile vraćnje naknada koje je Kijev platio da bi obezbedio ugovore, objavio je "Njuzvik".

Ministarstvo odbrane Ukrajine bori se sa nizom skandala u vezi sa nabavkom oružja. U saopštenju za "Njuzvik" iz Kijeva navode da je 11 odsto svih potpisanih vojnih ugovora bilo sa stranim dobavljačima i da je samo nekoliko njih imalo poteškoća da u potpunosti ispune svoje obaveze.

Šest stranih kompanija, od kojih su dve američke, nisu u potpunosti ili delimično ispunile svoje obaveze po nekim od svojih ugovora, ali su izvršile delimičnu isporuku ili u potpunosti vratile sredstva, saopštilo je Ministarstvo.

Dve evropske kompanije nisu isporučile robu, niti su vratile avans, dodaje se i napominje da se protiv dva dobavljača vodi pravni proces.

Odbili su da navedu imena spornih kompanija ili da daju informacije o ugovorima koju su zaključeni sa Ukrajinom, navodeći kao razlog zaštitu osetljivih vojnih informacija.

Širenje tih informacija moglo bi da izazove poteškoće sa stranim dobavljačima u ispunjavanju obaveza, kao i zaključivanje ugovora sa proizvođačima i drugim učesnicima o nabavci naoružanja i vojne opreme u zemljama sa neutralnim stavom u pogledu isporuke oružja Ukrajini, tvrdi Kijev.

Zvaničnici Ukrajine su već otkrili da jedan dobavljač nije ispunio svoje obaveze. Ministar odbrane Aleksej Reznikov, koji je u međuvremenu podneo ostavku a zamenio ga Rustem Umerov, rekao je da je ukrajinska vlada podnela nekoliko tužbi protiv poljske kompanije "Alfa".

"Takvih firmi ima mnogo i nažalost nisu sve uspele da ispune potpisane ugovore, čak ni one koje su uticajni igrači na tržištu", rekao je Reznikov i dodao da je Ministarstvo već dobilo jedan arbitražni spor protiv neimenovanog stranog dobavljača.

"Ima i ukrajinskih i američkih firmi koje nisu isporučile obećane zalihe", rekao je on.

U slučaju "Alfe", kazao je Reznikov, firma je ponudila druge tipove projektila, te sada Kijev proučava da li su oni pogodni.

"Onda ćemo ili tražiti da budu isporučeni ili ćemo zahtevati da se avans vrati", rekao je bivši ministar.

image