Svet

Politika ispred pravopisa: U Ukrajini za Rusiju malo slovo

Napori Kijeva da prekine sve veze s Rusijom, ruskom kulturom, jezikom, crkvom dobijaju neverovatne dimenzije
Politika ispred pravopisa: U Ukrajini za Rusiju malo slovowww.globallookpress.com © Rodolfo Buhrer

Nova stranica u ukrajinskom raskidu od svega što je rusko – od sada će se Rusija pisati malim slovom, tako je saopštila Nacionalna komisija za standardizaciju državnog jezika.

Dakle, dozvoljeno je odstupanje od jezičkih normi u pisanju naziva Ruska Federacija, Rusija, Moskva, Moskovija, Moskovsko kraljevstvo, Rusko carstvo, Državna duma Ruske Federacije, odnosno sve se može pisati malim slovima u tekstovima koji nisu u službenoj upotrebi.

Paradoksalno, ranije je ministar prosvete i nauke Ukrajine Oksen Lisovoj izdao naredbu da se Ruska Federacija treba pisati velikim slovom u zvaničnim dokumentima.

Dakle, napori Kijeva da prekine sve veze s Rusijom, ruskom kulturom, jezikom, crkvom dobijaju neverovatne dimenzije.

Sve je počelo još 2015. godine, kada je režim nastao posle majdanskog puča, iza kojeg je stajao Zapad, usvojio tzv. zakon o dekomunizaciji. Tada je propisana i naredba o uklanjanju svih spomenika iz sovjetskog perioda, promeni naziva ulica i sl.

Sada, odnosno od početka ruske Specijalne vojne operacije, na udaru se nalaze slike, spomenici, obeležja i natpisi posvećeni osobama koje su javno, uključujući u umetničkim delima, podržavale, glorifikovale i pravdale rusku imperijalnu politiku. Tako kaže novi zakon – Zakon o dekolonizaciji koji je parafirao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Između ostalog, u Kijevu su srušeni spomenici Maksimu Gorkom i Aleksandru Puškinu, ali su prestoničke vlasti primile peticiju za podizanje spomenika ajkuli koja je nedavno ubila ruskog turistu u egipatskom letovalištu.

A pošto su osnovali i svoju (raskolničku) Pravoslavnu crkvu Ukrajine, morali su i da nađu drugi datum za proslavu Božić, odnosno da pređu na novi kalendar i rođenje Hristovo slave 25. decembra.

Takođe, prema predlogu zakona koji je upućen Radi, načelnici lokalnih uprava, njihovi zamenici, službenici, policajci i tužioci biće obavezni da govore engleski jezik. 

Zabranjen je i uvoz knjiga ruskih pisaca, ruska muzika se ne sme čuti na javnim mestima i u medijima...

S druge strane, i na Zapadu antiruska kampanja briljira, pored toga što ruski sportisti ne mogu da nastupaju pod nacionalnom zastavom, te zabrana ruskih umetnika, kulture, proizvoda, veliku pažnju je privukla zabrana i za ruske mačke.

Naime, mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji ne učestvuju na izložbama i takmičenjima Međunarodne federacije uzgajivača mačaka, a neće moći ni da se registruju u knjizi pedigrea te organizacije.

image