Svet

Zašto sistemi "patriot" ne mogu da se nose sa starim ruskim bombama?

Velike ruske zalihe predstavljaju značajan problem za Ukrajinu
Zašto sistemi "patriot" ne mogu da se nose sa starim ruskim bombama?© Tanjug/AP/Kyiv City Hall Press Service

Ruske avio bombe iz sovjetske ere predstavljaju smrtonosni izazov za Ukrajinu, jer ih je teško presresti čak i upotrebom najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane, kažu vojni stručnjaci.

Aleksij Melnik, iz Kijevskog tink tenka "Razumkov centar", rekao je da je borba protiv bombi bačenih iz vazduha "posebno mučna" za Ukrajinu.

Visokotehnološke rakete protivvazdušne odbrane dizajnirane su da pogode lakše ciljeve i nisu opremljeni da se suprotstave staroj, teškoj čeličnoj konstrukciji bombi.

Velike ruske zalihe predstavljaju značajan problem za Ukrajinu, rekao je on.

Snažne bombe mogu biti teške između 500 i skoro 1.000 kilograma.

"Bombe stare 30-50 godina su robusne. Sama veličina znači da ih nije veliki problem otkriti, ali je problem presresti", naglasio je on, prenosi "Insajder".

Bombe su retko u vazduhu nešto duže od jednog minuta, a za razliku od krstarećih raketa ili dronova, teško ih je pratiti, pojavljuju se kao male tačke na radarskim ekranima koje brzo nestaju.

To ih čini oružjem za odbranu od kojeg najnoviji sistemi protivvazdušne odbrane, poput toliko hvaljenih američkih raketnih sistema "patriot", nisu dizajnirani, kažu vojni stručnjaci.

Rusija modifikuje svoje jednostavne bombe, opremajući ih sistemima za navođenje kako bi stvorila jeftine i efikasne zamene za skupe navođene rakete.

Sistem je sličan JDAM-ER kompletima koje su SAD poslale Ukrajini, a koji pretvara postojeće nenavođene bombe u precizno navođenu municiju, prenosi "Insajder".

Stare sovjetske bombe FAB-500M-62, kojih Rusija ima u izobilju, opremljene su jednostavnim sistemom satelitskog navođenja i "krilima", navodi Insajder, a ispaljivane su sa Su-34 i Su-35.

"Pokušaj presretanja ovih bombi nije efikasan. Nije čak ni racionalan. Jedini izlaz iz ove situacije i jedini način da se to zaustavi je napad na avione koji lansiraju te bombe", rekao je Jurij Ignat, portparol ukrajinskih raketnih snaga, prenosi "Njujork tajms".

Otuda insistiranje Ukrajine da su joj potrebni borbeni avioni F-16 američke proizvodnje u njihovom arsenalu.

Bombe takođe imaju ekonomski smisao za vojne planere predsednika Rusije Vladimira Putina. Komplet za navođenje košta manje od dva miliona rubalja, oko 24.000 dolara, prenose ruski mediji.

Poređenja radi, jedna ruska krstareća raketa "kalibar" košta skoro 6,5 miliona dolara.

image