Svet

"Špigl": Kako se objašnjava uspeh AfD-a na izborima u Nemačkoj

U Bavarskoj je AfD zauzela treće mesto, u Hesenu je ostvarila do sada najbolji rezultat i postala druga najjača partija
"Špigl": Kako se objašnjava uspeh AfD-a na izborima u NemačkojGetty © Omer Messinger / Stringer

Dugo se činilo da su veliki uspesi Alternative za Nemačku (AfD) ograničeni na istok, ali sada ekstremno desničarska partija takođe trijumfuje i na zapadu a to je prekretnica za njeno vođstvo, piše nemački "Špigl".

Izbori u Hesenu i Bavarskoj će verovatno biti prekretnica za stranku ekstremne desnice. Pre godinu dana izgledalo je kao da će AfD postati partija na istoku i potonuti u beznačajnost na zapadu. U Šlezvig-Holštajnu je čak "izletela" iz pokrajinskog parlamenta u maju 2022. godine. 

Rekordni izborni rezultati dolaze u trenutku kada bezbednosni organi sve više upozoravaju na AfD.

Šef nemačke obaveštajne agencije Tomas Haldenvang ranije je izjavio za medije da je stranački skup AfD-a u Magdeburgu još jednom dokazao njihovu procenu da unutar stranke postoje jake antiustavne struje čiji uticaj nastavlja da raste.

Kad desničarski ekstremizam nije bitan

To što Kancelarija za zaštitu Ustava tretira AfD kao desničarske ekstremiste, glasačima ove stranke teško da je bitno. To pokazuju i ankete birača AfD-a u Bavarskoj i Hesenu.

Prema anketama koje je sproveo nemački Infratest-dimap, 85 odsto ispitanika u Bavarskoj složilo se sa izjavom:"Nije me briga što se nešto od toga smatra ekstremnom desnicom, sve dok se bave pravim temama". U Hesenu se sa tom izjavom složilo 80 odsto.

Indiferentnost je verovatno, između ostalog, posledica toga što su neki od glasača AfD-a i sami ekstremni desničari, ocenjuje "Špigl".

Izbori u Bavarskoj i Hesenu pokazali su da AfD može da pretvori svoje visoke brojke u anketama u visoke izborne rezultate na Zapadu.

U Bavarskoj je partija zauzela treće mesto, u Hesenu je ostvarila do sada najbolji rezultat na zapadu i postala druga najjača partija. To znači da se nacionalni trend odražava i u saveznim državama.

Istovremeno, postoji mnogo toga što ukazuje na to da je deset godina nakon osnivanja AfD-a nastupio efekat navikavanja.

Takođe, ne bi smela da se zanemari i činjenica da mnogi glasači AfD glasaju za stranku iz uverenja. AfD je izgradila svoje biračko telo i često je bolja od drugih partija u mobilizaciji svojih glasača putem društvenih medija.

Migracije kao uspešna tema

Daleko najvažnije pitanje za glasače AfD-a je migraciona politika. U Hesenu se 92 odsto njih složilo sa izjavom: "Glasam za AfD da bi vlada promenila kurs u politici azila". Za 51 odsto, migracije su bile najvažnije pitanje u njihovoj odluci za glasanje.

AfD-u je glavna tema bila sprečavanje migracija.

Oživljavanje AfD-a širom Nemačke u anketama je počelo u jesen prošle godine. U vreme kada su sukob u Ukrajini, inflacija i strah od nestašice energije izazvali veliku neizvesnost među stanovništvom.

Studije pokazuju da su glasači AfD-a generalno pesimističniji od drugih u pogledu budućnosti i da se plaše svog društvenog pada.

I u Hesenu je 90 odsto glasača AfD reklo, prema Infratest-dimap-u, da uslovi života u Nemačkoj izazivaju zabrinutost.

Kako podseća "Dojče vele", naredni izbori su idućeg proleća – glasa se za Evropski parlament. A onda krajem idućeg leta sledi glasanje u istočnim pokrajinama Brandenburgu, Tiringiji i Saksoniji, gde je AfD prema anketama daleko najjača politička snaga.

image